52 schademeldingen na twee Uithuizer bevingen

Voorbeeld van bevingsschade
Voorbeeld van bevingsschade © RTV Noord
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft zaterdagmiddag 52 schademeldingen gekregen na de twee aardbevingen bij Uithuizen. De bevingen hadden een kracht van respectievelijk 2.7 en 1.7 op de schaal van Richter.
22 van die 52 meldingen zijn afkomstig uit het zogenoemde effectgebied. Dat is het gebied rondom het epicentrum van de beving. Binnen het effectgebied liggen, behalve Uithuizen en Uithuizermeeden, ook Loppersum, Middelstum, Roodeschool. Gemiddeld komen er uit dat gebied zeven meldingen per dag.

Acuut onveilige situatie

Er kwamen tot 18:00 uur twee meldingen van een acuut onveilige situatie binnen. Het IMG moet daarop vaststellen of er preventieve veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Dat bleek niet noodzakelijk.
'In beide situaties waren er geen preventieve veiligheidsmaatregelen nodig. De adressen waren gelegen in de omgeving van Uithuizen', aldus het IMG.

Uur en kwartier na elkaar

De eerste beving vond plaats om 12.20 uur en had een kracht van 2.7 op de schaal van Richter. De tweede beving volgde om 13.37 uur en had een kracht van 1.7. Het waren in een tijdsbestek van iets meer dan een maand al de zesde en zevende aardbeving in Uithuizen.
Het KNMI gaf na de eerste beving aanvankelijk een magnitude van 2.8 door, met Uithuizermeeden als epicentrum. Later werd dat bijgesteld naar 2.7 en Uithuizen.