Groningen Airport Eelde zet hangardeuren open op Burendag

Even in de cockpit
Even in de cockpit © Hjalmar Guit/RTV Drenthe
Omwonenden van Groningen Airport Eelde kregen zaterdag een uniek kijkje in de keuken van de luchthaven. Vanwege Burendag nodigde het vliegveld bijna drieduizend mensen uit de omgeving uit om eens bij de grote buurman een blik te werpen achter de schermen.
Normaal gesproken moet je door een strenge controle om bij de start- en landingsbanen te kunnen komen, maar mensen konden dit keer hun broekriem gewoon omhouden. Het terrein achter de douane stond vol met demonstratiekramen en hulpdienstvoertuigen van de luchthaven, schrijft RTV Drenthe.

Veel belangstelling

Het is de eerste keer dat het vliegveld op deze manier aandacht besteedt aan Burendag en het lijkt in de smaak te vallen. Er konden maximaal 2.500 mensen langskomen en dat is ook gebeurd.
'Je ziet dat mensen het heel erg leuk vinden', zegt directeur Meiltje de Groot van het vliegveld. 'Er is altijd veel belangstelling om de luchthaven te bezoeken en ik moet zeggen dat het vandaag echt hartstikke leuk is.'

Even in de cockpit

Speciaal voor Burendag is bijna iedereen opgetrommeld die een rol heeft op de luchthaven. De marechaussee geeft uitleg over de beveiliging van het vliegveld, de douane houdt demonstraties met honden.
We hebben iedereen uitgenodigd, dus ook de mensen die wel eens kritiek op ons hebben
GAE-directeur Meiltje de Groot
Studenten van de KLM Flight Academy zetten mensen voor een keertje in de cockpit, op de stoel van de piloot in een lesvliegtuig. Ook kunnen bezoekers een ambulancebus van binnen bewonderen en meekijken over de schouder van de luchtverkeersleiding.

'Weinig kritiek'

Kritische geluiden zijn er eigenlijk nauwelijks te horen tijdens de Burendag, vertelt directeur De Groot. Een groep omwonenden van de luchthaven laat zich regelmatig horen over geluidsoverlast van opstijgende vliegtuigen.
De Groot: 'We hebben iedereen uitgenodigd, dus ook de mensen die wel eens kritiek op ons hebben, maar ik heb nog geen mensen gezien die erg tegen het vliegveld zijn. Wel krijg ik veel vragen over de toekomst van de luchthaven en over onze plannen voor duurzaam vliegen.'

Tweede editie?

Het kijkje in de keuken is de luchthaven in ieder geval goed bevallen. Zo goed zelfs dat er al na wordt gedacht over de editie van volgend jaar. De Groot: 'Binnen een dag was de inschrijving vol. We merken dat er heel veel mensen niet hebben kunnen komen, dus dit is zeker voor herhaling vatbaar. Absoluut.'