Bauke Mollema beste Nederlander op teleurstellend verlopen WK wielrennen

Bauke Mollema tijdens de tijdrit op het WK
Bauke Mollema tijdens de tijdrit op het WK © ANP
Bauke Mollema was zondagochtend op de 25e plaats de beste Nederlander bij de WK wielrennen in Australië. De Belg Remco Evenepoel won met een indrukwekkende solo de wegrace.
De Fransman Christophe Laporte pakte het zilver, brons ging naar de Australiër Michael Matthews.

Van der Poel vast op politiebureau

Mollema was landgenoot Mathieu van der Poel al vroeg in de koers kwijtgeraakt. De kopman had in de nacht voor de wedstrijd enkele uren op het politiebureau doorgebracht na een aanvaring in het hotel met enkele kinderen die hem met lawaai op de gang hadden wakker gehouden.
De ontgoochelde renner stapte al na 30 kilometer af. Van der Poel moet zich dinsdag nogmaals bij de autoriteiten melden en hoopt dan terug naar huis te kunnen keren.
Het is jammer dat je Mathieu daar snel verliest, want het plan was om mee te doen voor medailles. Dat zat er niet meer in
Bauke Mollema
Pas vlak voor de start van de wedstrijd kregen de Nederlandse renners te horen dat Van der Poel was gearresteerd. 'Precies weet ik het ook niet. Het is bizar', zegt Mollema na afloop van de wedstrijd tegen de NOS.

Niets gemerkt

'Vlak voor de start zei hij het in de camper. Het is bizar. Ik weet niet exact wat er is gebeurd. Het is jammer dat je Mathieu daar snel verliest, want het plan was om mee te doen voor medailles. Dat zat er niet meer in.'
Zelf had Mollema niets opgemerkt in het hotel in Sydney. 'Ik heb niks gehoord, prima geslapen. Als je het hoort, is het bizar. Je denkt dat het een geintje is, maar het was serieus. Dat is heel jammer. We lagen allemaal verspreid. Ik weet alleen waar ik lag in het hotel.'

Peloton breekt

Zonder Van der Poel brak het peloton ruim voor ronden voor het einde achter een kopgroep van zestien renners. Evenepoel zat in het eerste deel, net als onder anderen Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn, de Fransman Romain Bardet en de Colombiaan Nairo Quintana.
De Belgische co-kopman naast Wout van Aert versnelde op zo'n 60 kilometer voor de streep. Met een groep achterhaalde hij de vroege vluchters, waarna hij met nog twee landgenoten goed vertegenwoordigd was voorin, net als Frankrijk en Italië.

Mollema komt niet dichterbij

De aanwezigheid van alleen Eenkhoorn namens Nederland stak daar schril bij af. Na het wegvallen van Van der Poel waren Mollema en Dylan van Baarle de kopmannen, maar beiden zaten in de groep met onder anderen titelverdediger Julian Alaphilippe, Van Aert en de Sloveen Tadej Pogacar, die nooit meer dichterbij kwam.
'Het was een beetje een gekke koers. We hebben als ploeg gereden op de eerste klim, daar is het ontploft en zat ik mee. Maar ze bleven demarreren. Het is jammer dat we niet wat meer ruimte kregen. Op die rondjes zaten we goed van voren met Taco van der Hoorn op kop en wij zaten daar vlak erachter zaten wij. Zo konden wij krachten sparen. Toen het ontplofte reed een grote weg. Daarachter wilde niemand rijden, dan is het klaar', concludeert Mollema.

Schuurhuis stapt af

Geboren Stadjer Rien Schuurhuis liet zich aan het begin van de koers ook nog even zien, maar hij kon niet aansluiten bij de vroege vlucht en stapte uiteindelijk af. Hij was namens Vaticaanstad deelnemer aan de wegrace. Daarmee had Schuurhuis de primeur namens het kleinste onafhankelijke staatje ter wereld, dat wordt geregeerd door de paus. Nooit eerder deed een wielrenner uit Vaticaanstad mee aan de wereldkampioenschappen wielrennen.

Teleurstellend WK

Mollema kwam eerder op de wereldkampioenschappen niet verder dan een 25ste plek bij het tijdrijden. Na afloop zei de Groninger dat het erg tegen viel. 'Dat was gewoon een slechte tijdrit.'
De gemengde ploegentijdrit eindigde drie dagen later ook in mineur voor Mollema en zijn landgenoten. Mollema viel bij de mannen al vroeg weg door een vastgelopen ketting. Nederland eindigde als vijfde.