Energiearmoede in Nederland het hardst gevoeld in Bad Nieuweschans

Een vrouw houdt zichzelf warm met een deken, warme thee en kaarsen
Een vrouw houdt zichzelf warm met een deken, warme thee en kaarsen © ANP
De alsmaar stijgende energiekosten hebben tot nu toe bijna 40.000 huishoudens in onze provincie in de financiële problemen gebracht. Inwoners van Bad Nieuweschans worden landelijk het hardst getroffen door de hoge energieprijzen: daar heeft 33 procent van de inwoners moeite om rond te komen vanwege de prijsstijgingen.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er is geen dorp of wijk in Nederland waar inwoners zoveel moeite hebben om rond te komen vanwege de energielasten. 235 van de 711 huishoudens in het dorp kunnen de gestegen energiekosten niet meer betalen.
De problemen spelen in de hele provincie: in de landelijke top tien van gemeenten met de meeste energiearmoede staan zes Groningse gemeenten. De hele top tien bestaat uit gemeenten in Noord-Nederland.

Slechte isolatie, lage inkomens

Gezinnen bij wie sprake is van energiearmoede gebruiken vaak meer gas en stroom dan gemiddeld, omdat ze in slecht geïsoleerde huizen wonen. Tegelijkertijd hebben ze vaak een laag inkomen, waardoor de gas- en stroomrekening vaak een flinke hap uit hun budget is.
Niet alleen in de gemeente Oldambt, waar Bad Nieuweschans onder valt, staat mensen het water aan de lippen: ook in Pekela en Westerwolde is de energiearmoede hoog. In Vlagtwedde, Beerta en Finsterwolde heeft een kwart van de inwoners een te laag inkomen om de alsmaar stijgende energierekening te betalen.
Energiearmoede in Nederland het hardst gevoeld in Bad Nieuweschans

Energierekening bijna net zo hoog als de huur

Wie nu verhuist en een nieuw energiecontract af moet sluiten, is afhankelijk van de gezinssamenstelling al snel ruim 400 euro kwijt aan maandelijkse energiekosten. Op de site van een woningcorporatie worden meerdere sociale huurwoningen in Bad Nieuweschans aangeboden. Een daarvan is 57 m2 en kost 500 euro huur per maand. Na raadpleging van een energievergelijkingssite blijkt dat de energielasten voor deze woning momenteel 409 euro per maand zijn op basis van twee bewoners. De energierekening is daarmee bijna net zo hoog als de huur van de woning.
Dit beeld is Harm Arend Meijer niet vreemd. Hij is secretaris bij Dorpsbelangen Bad Nieuweschans. ‘Hier wonen veel mensen die aan de financiële ondergrens leven en die nu te maken hebben met armoede vanwege de hoge energiekosten.’

Geen geld om isolatie te verbeteren

Volgens het CBS-onderzoek zijn er in Nieuweschans ook relatief veel huishoudens die een slecht geïsoleerd huis hebben. De slechte isolatie van deze huizen drijft de energieprijzen van deze gezinnen omhoog.
Volgens Meijer willen mensen in het dorp hun slechte isolatie wel verbeteren, maar staat de portemonnee het niet toe. Dat blijkt ook uit de cijfers: 71 procent van de Schanskers kan het niet opbrengen om te investeren in duurzame oplossingen voor hun energieproblemen.

Subsidieregeling voor Schanskers

Het dorp werkt daarom samen met de gemeente Oldambt zelf aan een oplossing. Twee jaar geleden is vanwege de vraag naar aanpassingen van woningen ‘Kans voor Schans’ gestart; een project dat onder andere huishoudens financieel helpt om te verduurzamen.
‘Momenteel werken we aan verduurzaming van Nieuweschans Noord’, zegt Meijer. Bij het project worden zowel particuliere woningen als sociale huurwoningen aangepast. Hierbij wordt niet alles betaald, maar wordt een subsidie gegeven van zo’n duizend tot tweeduizend euro. Hoeveel mensen hier al gebruik van hebben gemaakt, is niet bekend.