Tocht om de Noord gaat op tweede dag jaren terug in de tijd

Expeditie Grunnen gaat mee op de route van de Tocht om de Noord
Expeditie Grunnen gaat mee op de route van de Tocht om de Noord © RTV Noord
Dit weekend wordt de zestiende editie van de Tocht om de Noord gelopen. En dat betekent twee dagen 40 of 20 kilometer lopen van Zuidhorn naar Grijpskerk. Dit jaar met het thema 'dwalen door verhalen in het Westerkwartier'.
Op de tweede dag van de tocht lopen de veertig kilometer-wandelaars via Aduard naar Boswerd, Allersma, Saaksum en Niehove, om vervolgens de wandelaars van de twintig kilometer weer te ontmoeten. Gezamenlijk vervolgen zij hun route naar Niezijl en Kommerzijl, om uiteindelijk te finishen in Grijpskerk.
In Noordhorn zit de moed er nog steeds goed in. Gelukkig maar, want ze hebben op dit punt nog maar twee kilometer achter de rug. Een vrolijke groep dames houdt de sfeer erin met hun lijflied 'Keep on the sunny side of life', dat enthousiast wordt gezongen tijdens de wandeling.
Wandelgroep houdt zingend moed erin bij Tocht om de Noord

In klederdracht

Ze hebben nog een paar uur te gaan tot de finish, maar voordat ze het weten zijn ze bij boerderij Frytum voor wat lekkers. Daarna staat er een openluchtmuseum op de wandelaars te wachten in Niehove. Daar is het dorp aangekleed in de stijl van vroegere jaren.
Kinderen in klederdracht lopen op mooie klompe rond, een kar met ouderwetse gereedschappen laat zien waarmee vroeger gewerkt werd, er is een draaiorgel en natuurlijk zijn ook hier de nodige versnaperingen.
In Niehove zit de sfeer er goed in. Deelnemers van de Tocht om de Noord hebben even tijd om te zitten en hun voeten te laten rusten, een plak poffert te eten of te kijken bij de oude ambachten die worden beoefend, zoals het spinnen van wol.

Wandelroute door de kerk

Ook de kerk is opengesteld. Sterker nog: de officiële wandelroute gaat er dwars doorheen. In de kansel staat een predikant die ook dienst doet als boer en klokkenluider. Voorbijgangers worden verzocht om even te stoppen om wijze raad mee te krijgen. Als de predikant een stok met een collectezak naar beneden laat zakken, mogen voorbijgangers er iets uithalen. Met spreuken als 'luister naar het fluisteren van je lijf, zodat het niet hoeft te schreeuwen' vervolgen ze hun weg.
De predikant laat Expeditie Grunnen-presentator Derk Bosscher een spreuk pakken
De predikant laat Expeditie Grunnen-presentator Derk Bosscher een spreuk pakken © RTV Noord

Op naar de finish

Buiten de kerk komen de wandelaars direct weer in de feestelijkheden terecht. Overal hangen vlaggetjes, mensen lachen, drinken en praten, maar laden vooral nog even op voor dat laatste stukje wandelen naar Niezijl en Kommerzijl, om tot slot trots over de finish te lopen in Grijpskerk.
Meer van de Tocht om de Noord is te zien in de zondag-uitzending van Expeditie Grunnen of via uitzending gemist.

Bekijk hier Expeditie Grunnen:

Expeditie Grunnen gaat terug in de tijd bij Tocht om de Noord