Melvin Twellaar pakt zilver op WK roeien

Melvin Twellaar pakt zilver op WK in Tsjechië
Melvin Twellaar pakt zilver op WK in Tsjechië © ANP
Roeier Melvin Twellaar is een maand na zijn verrassende Europese titel in de skiff tweede geworden op de WK. In de finale in het Tsjechische Racice werkte de 25-jarige Groninger zich vanuit de achterhoede goed op richting regerend wereldkampioen Oliver Zeidler uit Duitsland, maar die hield zijn voorsprong vast. De Brit Graeme Thomas pakte het brons.
Zeidler begon sterk en pakte een zeer ruime voorsprong op de anderen. Twellaar, lid van roeivereniging Aegir, kende juist een mindere start vanuit de achterhoede maar klom richting de helft van de race op naar de tweede plek, nog steeds met een ruime achterstand op de Duitser.
Die werd in het tweede deel van de race wel wat kleiner, maar echt dicht bij de wereldtitel kwam Twellaar niet. Olympisch kampioen Stefanos Ntouskos uit Griekenland werd zesde.

Negen medailles

Zilver was er ook voor de vrouwen acht met daarin Marloes Oldenburg (Gyas) en Ymkje Clevering (Gyas). In de tweede 1000 meter passeerde de Nederlandse acht de Canadezen. Alleen de Roemenen hadden in de eindsprint meer power; zij wonnen de wereldtitel.
Oldenburg had zaterdag ook al zilver gewonnen in de vier-zonder. Clevering won toen het zilver in de twee-zonder. De Nederlandse roeiploeg won in totaal negen medailles op de WK: één keer goud, zeven keer zilver en één keer brons.