Studenten vinden kamer bij gastgezin via Hospi Housing: 'Het uitzicht over het water is prachtig'

Student Myounghee Jung aan tafel bij de familie Heijink in Winsum
Student Myounghee Jung aan tafel bij de familie Heijink in Winsum © Jeroen Willems/RTV Noord
Veertig, vooral buitenlandse studenten, hebben sinds het begin van dit studiejaar een kamer weten te vinden via Hospi Housing. Het bedrijf, dat samenwerkt met de gemeente Groningen, de Hanzehogeschool en de Rijkuniversiteit Groningen (RUG), koppelt studenten die een woonplek zoeken aan Groningers die een kamer over hebben en die willen verhuren.
Een van de gelukkigen is de 29-jarige Myounghee Jung uit Zuid-Korea. Ze studeert een jaar in Groningen en woont sinds een paar weken op zolder bij de familie Heijink in Winsum. Ze heeft een kamer met een tweepersoonsbed, een bureau en een eigen doucheruimte.
'Ik ben heel erg blij met deze kamer. Vooral het uitzicht over het water is prachtig', vertelt Jung.

'Het was erg lastig om een kamer te vinden'

Jung heeft ook geprobeerd om op andere manieren een kamer te vinden, maar dat ging heel moeizaam.
'Dat komt misschien ook om dat ik iets ouder ben dan de gemiddelde student en uit het buitenland kom. Ik heb gemerkt dat andere studenten daar niet echt op zitten te wachten. Het was daardoor erg lastig om een kamer te vinden.'
De 29-jarige Myounghee Jung op haar kamer in Winsum
De 29-jarige Myounghee Jung op haar kamer in Winsum © Jeroen Willems/RTV Noord

Aftroeven

Gastouders Johan en Antoinette Heijink waren op vakantie in Noord-Brabant toen ze zich inschreven als gastgezin bij Hospi Housing. Binnen de kortste keren stroomde hun mailbox vol met berichtjes van geïnteresseerde studenten. Binnen twee dagen hadden ze al veertig mails binnen. Één student was zelfs naar café De Gouden Karper in Winsum gegaan in de hoop het adres van de familie Heijink te achterhalen en op die manier andere studenten af te troeven.
Studenten sturen soms smeekbedes naar gastgezinnen
Daan Donkers - Hospi Housing
'Het geeft aan hoe hoog de nood is en hoe graag studenten een kamer willen hebben', zegt Daan Donkers van Hospi Housing. 'Heel veel studenten sturen mails naar gastgezinnen om hun verhaal te vertellen. Daar zitten soms echt smeekbedes bij', zegt Donkers.

1500 aanmeldingen

Hospi Housing is volgens Donkers een sociale onderneming die een bijdrage wil leveren in de strijd tegen woningnood. 'Studenten kunnen zich gratis bij ons inschrijven en betalen alleen één keer een fee van 250 euro als ze een kamer via ons hebben gevonden.'
In Groningen hebben tachtig gastgezinnen zich aangemeld bij Hospi Housing. Het aantal studenten dat zich heeft ingeschreven, ligt rond de 1500. Het merendeel daarvan komt uit het buitenland. Dat ligt volgens Donkers aan twee dingen.
'In het buitenland zijn studenten het meer gewend om een kamer te huren via een hospita. Verder is het zo dat buitenlandse studenten vaak voor een kortere periode hier zijn. Bij Hospi Housing duurt een contract maximaal zes maanden.'

Tenten op campusterrein

De familie Heijink nam vier jaar geleden voor het eerst een student in huis. In die tijd was de kamernood op z'n hoogtepunt en stonden er tenten op het campusterrein voor studenten die geen kamer hadden.
'Ik werk op de Hanzehogeschool en al het personeel werd toen gevraagd om mee te denken en eventueel een student voor een of twee weken onderdak te geven. We hebben toen een student uit Turkije in huis genomen, maar die twee weken werden toen vijf maanden', lacht Johan Heijink.
Je komt met andere culturen in aanraking zonder dat je de deur uit gaat
Antoinette Heijink over een voordeel van een buitenlandse student in huis
Het klikte destijds zo tussen de familie Heijink en de Turkse student dat ze tijdens hun vakantie in Turkije langs zijn gegaan bij zijn familie. Nu de kinderen het huis uit zijn en er via Hospi Housing weer de mogelijkheid was om studenten te helpen, hoefden ze dan ook niet lang na te denken.
'Je komt met andere culturen in aanraking zonder dat je de deur uit gaat. Het zijn de kleine gesprekjes aan tafel, zoals net bijvoorbeeld over koffiemelk. We kunnen dan iets vertellen over de Nederlandse cultuur, maar komen ook iets te weten over de Zuid-Koreaanse cultuur', zegt Antoinette Heijink.

Maximaal zes maanden

Myounghee studeert een jaar in Groningen. Of ze die gehele periode in Winsum kan blijven wonen, is nog niet zeker. In december gaan ze kijken of het van beide kanten nog bevalt.
'Wat ons betreft zit er wel een vervolg in, maar zo'n evaluatiemoment geeft je aan het begin ook de ruimte. Je weet dat het voor een afgebakende periode is. Je hebt geen verplichtingen. En tegelijk, als je iemand leert kennen, zet je diegene ook maar niet zo weer op straat', besluit Antoinette Heijink.
Studente vindt kamer via Hospi Housing