WK-finalist Arjen Robben bondsridder van de KNVB

Arjen Robben en Robin van Persie
Arjen Robben en Robin van Persie © ANP
De KNVB heeft Arjen Robben en Robin van Persie benoemd tot bondsridder. Dat gebeurde zondag tijdens een bijeenkomst voor oud-internationals in Zeist, voorafgaand aan de laatste groepswedstrijd in de Nations League in Amsterdam tussen Nederland en België.
Het bondsridderschap is na het erelidmaatschap de hoogste onderscheiding die de voetbalbond kent. Wesley Sneijder, met 134 interlands recordinternational van het Nederlands elftal, werd vier jaar geleden al tot bondsridder benoemd.

96 interlands, 37 goals

De Bedumer speelde 96 wedstrijden voor Oranje en scoorde daarin 37 keer. Van Persie kwam tot 102 interlands en is met 50 doelpunten topscorer aller tijden van Nederland. Memphis Depay en Klaas-Jan Huntelaar volgen met 42 treffers.
'Zowel voor Robin van Persie als voor Arjen Robben geldt dat ze gedurende hun hele carrière het Nederlands voetbal op een kenmerkende manier vertegenwoordigd hebben', aldus Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB. 'Niet alleen door de prachtige momenten die ze het voetbal gegeven hebben, maar ook door de manier waarop ze - ieder op een eigen wijze - hun stempel op sportieve prestaties hebben weten te drukken.'
Een hele generatie is met hen als voetbalhelden opgegroeid
Marianne van Leeuwen - directeur betaald voetbal KNVB
'Gedurende een lange periode', vervolgde Van Leeuwen, 'zijn zij bovendien bepalende spelers voor Oranje geweest, waardoor een hele generatie met hen als voetbalhelden is opgegroeid.'
Robben bij zijn afscheid als international
Robben bij zijn afscheid als international © ANP

Tweede en derde op WK's

Robben en Van Persie deden met Oranje mee aan de WK's van 2006, 2010 en 2014 en de EK's van 2008 en 2012. Robben was bij het EK van 2004 ook al van de partij. Oranje eindigde bij het WK van 2010 als tweede en bij het WK van 2014 als derde.