136 schademeldingen na twee bevingen bij Uithuizen

Aardbevingsschade (ter illustratie)
Aardbevingsschade (ter illustratie) © FPS/Jos Schuurman
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft sinds de twee aardbevingen bij Uithuizen op zaterdagmiddag 136 schademeldingen binnen gekregen. Daarbij zaten drie meldingen van acuut gevaar.
Bij Uithuizen vonden zaterdagmiddag twee aardbevingen plaats. De eerste, om 12.20 uur, had een kracht van 2.7 op de schaal van Richter. De tweede, om 13.37 uur, had een kracht van 1.7.

50 meldingen binnen 'effectgebied'

Van de in totaal 136 schademeldingen, waren er vijftig binnen het zogenaamde effectgebied. Dat is het gebied rondom het epicentrum van de beving. Binnen het effectgebied liggen, behalve Uithuizen en Uithuizermeeden, ook Loppersum, Middelstum, Roodeschool. Gemiddeld komen uit dat gebied zeven meldingen per dag.
Wat betreft de drie meldingen van een acuut onveilige situatie, bleken bij twee situaties geen preventieve veiligheidsmaatregelen nodig te zijn. Bij de derde moet nog een veiligheidsinspectie plaatsvinden. Alle drie adressen bevinden zich in de omgeving van Uithuizen.

Afhandeling van de schade

Van de binnengekomen 136 meldingen is door 27 schademelders gekozen voor afhandeling via een vaste vergoeding van 5000 euro. Twee van hen wonen binnen het effectgebied van de twee bevingen die bij Uithuizen plaatsvonden.