Donar-coach over moeilijke situatie, frustratie en lichtpuntjes in de voorbereiding

Donar-coach Matthew Otten en assistent Andrej Stimac tijdens het duel tegen Feyenoord
Donar-coach Matthew Otten en assistent Andrej Stimac tijdens het duel tegen Feyenoord © RTV Noord/Karel-Jan Buurke
Voor de basketballers van Donar zit de voorbereiding er op. Zaterdagavond boekten de Groningers de enige overwinning van deze oefencampagne in aanloop naar het duel om de supercup van komende woensdag. Het was een voorbereiding die niet vlekkeloos verliep.
Donar verloor maar liefst zeven van de acht oefenwedstrijden, verving een speler en miste lange tijd zowel coach Matthew Otten als spelers Olaf Schaftenaar en Leon Williams, die met Oranje actief waren op het EK. De coach van Donar blikt terug op de oefencampagne.

'Niet wat we voor ogen hadden'

'Het was niet de voorbereiding die we voor ogen hadden. Maar aan de andere kant, het is een nieuw team. Je kunt zien dat we elke wedstrijd beter worden. En met Artjoms Butjankovs erbij is het team nu compleet. Ik denk dat dit team nu in een proces zit en leert om te winnen. Dat wordt de volgende stap', aldus Otten.
Matthew Otten blikt terug op de voorbereiding van Donar

'Dit team heeft tijd nodig'

'Als we over een maand terugkijken, dan is het voorseizoen irrelevant', vervolgt de coach. 'Het is alleen maar belangrijk voor het oefenen, om te leren hoe we samen moeten spelen. Het resultaat maakt op dit moment niet uit. We zijn vooral bezig met hoe we spelen. De spelers moeten elkaar leren kennen. Iedereen werkt extreem hard. We hebben ervaren spelers gekozen met een extreem goede werkethiek en daar leren de jongere spelers van. Die leren hoe te werken, dat ze vroeg aanwezig moeten zijn op de training en dat ze de laatste zijn die vertrekken, zodat ze beter worden. Dit team heeft tijd nodig.'

'Dat was echt een moeilijke situatie'

Otten gaat verder: 'Ik ben niet teleurgesteld over de voorbereiding. Ik ben wel teleurgesteld in het feit dat we een speler moesten vervangen. (Artjoms Butjankovs kwam voor Mindaugas Kacinas, red.). Dat was echt een moeilijke situatie. Zoiets wil je nooit meemaken, maar het was nodig. Ik denk dat iedereen heeft kunnen zien dat we nu de juiste man hebben voor die positie (power forward, red.). Hij gaat ons echt helpen, ook met de manier waarop hij speelt. Zijn intensiteit gaat een goede uitwerking hebben op anderen.'
Nieuweling Artjoms Butjankovs in actie tegen Feyenoord
Nieuweling Artjoms Butjankovs in actie tegen Feyenoord © RTV Noord/Karel-Jan Buurke

'Frustrerend om niet bij het team te zijn'

Dat de coach zelf niet het hele voorseizoen bij het team kon zijn, lijkt niet weer te gebeuren. ‘Nee, dat is niet iets wat ik wilde. Het is frustrerend om niet bij het team te zijn en om de resultaten op afstand mee te krijgen. Maar ik heb vertrouwen in Andrej Stimac (de assistent-coach, red.). Hij heeft hard gewerkt terwijl ik weg was. Ik denk niet dat dit weer gebeurt’, laat Otten weten, die met Schaftenaar en Williams op het EK actief was namens Oranje.

Talent profiteert van afwezigheid EK-gangers

Iemand die daarvan kon profiteren, was jongeling Kjeld Zuidema. De 21-jarige forward deed mede door de afwezigheid van de EK-gangers in alle wedstrijden mee tijdens de voorbereiding. In het duel tegen Feyenoord liet hij zich opnieuw sterk zien. In tien minuten pakte hij drie rebounds en maakte hij zeven punten. Hij mag dan ook niet klagen over zijn rol in de voorbereiding.
Zuidema: ‘Ik denk dat het wel goed ging. Ik heb voor mijn gevoel meer zelfvertrouwen dan vorig jaar. Ik denk dat ik nu weer stappen vooruit maak en de kansen die ik nu krijg goed aan het pakken ben. Ik had in het begin wat geluk dat Olaf en Leon er niet waren, waardoor ik in de rotatie zat, en dat ik daardoor meer kansen heb gekregen om minuten te maken.'
Kjeld Zuidema liet zich goed zien in de voorbereiding

Vertrouwen richting supercup-duel?

De jonge forward kijkt vervolgens vooruit richting het supercup-duel op woensdag tegen Heroes. ‘Ze hebben een goed team staan. Ze winnen de eerste Champions League-wedstrijd. Vervolgens gaan ze tegen een heel goed team als Malaga onderuit. Maar ik denk dat als wij goed spelen en een goed vierde kwart neerzetten, dat we een goede kans hebben tegen Heroes.'
Ook Otten gelooft er wel in. 'Ik heb vertrouwen richting de supercup-wedstrijd. We hebben het team nu compleet. We waren de laatste twee weken bijna helemaal compleet. Nog twee dagen trainen, en dan voorbereiden op Den Bosch. Ik denk dat het te doen is’, aldus de coach van Donar.