Wekdienst parlementaire enquête 30/9: Eerste zittende minister wordt gehoord

Minister Ollongren bekijkt een bouwplaats in 't Zandt
Minister Ollongren bekijkt een bouwplaats in 't Zandt © Mario Miskovic / RTV Noord
Goedemorgen en welkom op dag 22 van de parlementaire enquête gaswinning. De laatste dag van deze verhoorweek draait volledig om de rol van het ministerie van Binnenlandse Zaken in de versterkingoperatie.

Wie worden vandaag verhoord?

10.00 uur: Chris Kuijpers

10.00 uur: Chris Kuijpers
Kuijpers is sinds 2017 topambtenaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken en een van de belangrijkste adviseurs van de minister. Het ministerie van Binnenlandse Zaken was korte tijd verantwoordelijk voor de versterking van huizen in Groningen. Aanvankelijk viel de operatie onder het ministerie van Economische Zaken, maar omdat bouwen en wonen traditioneel bij Binnenlandse Zaken is ondergebracht, verhuisde ook de versterkingsoperatie naar dat ministerie. Kuijpers was onder meer betrokken bij de sloop- en nieuwbouwplannen voor de Zandplatenbuurt in Delfzijl. Daar zou de ene helft van de wijk nieuwe huizen krijgen, de andere helft niet. Dat is voor iedereen gelijk getrokken.

14.00 uur: Kajsa Ollongren

14.00 uur: Kajsa Ollongren
Ollongren had als minister van Binnenlandse Zaken aanvankelijk dus niet zoveel van doen met de versterking van Groningen. In de praktijk is Ollongren drie jaar verantwoordelijk geweest, maar in die periode was ze ook een tijdje afwezig door ziekte. Toen werd haar rol waargenomen door Raymond Knops. Naast dat Ollongren minister van Binnenlandse Zaken was, was ze van 2011 tot en met 2014 ook de hoogste ambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken, waarbij ze rechtstreeks onder premier Mark Rutte werkte.

Liveblog

Je kunt de openbare verhoren volgen op rtvnoord.nl/enquete. Ook houden we een liveblog bij waar onze verslaggevers opvallende uitspraken en momenten in bijhouden.

Vooruitblik

De parlementaire enquêtecommissie doet nog twee weken verhoren. In die komende twee weken worden nog ongeveer twintig getuigen opgeroepen. Het exacte schema voor komende week wordt later vandaag bekend, maar namen die zeker nog voorbij gaan komen in de komende twee weken zijn die van premier Mark Rutte, oud-minister Eric Wiebes, commissaris van de Koning René Paas, Shell-baas Marjan van Loon, huidig staatssecretaris Hans Vijlbrief, NAM-directeur Johan Atema en ook Henk Kamp komt nog een keer terug voor zijn tweede verhoor.

Terugblik

Het instituut dat verantwoordelijk is voor het afwikkelen van aardbevingsschade heeft te weinig geld en bevoegdheden om dat voor iedereen op een goede manier te doen. Dat zei bestuursvoorzitter Bas Kortmann. Hij wil daarnaast een knelpuntenpot om ingewikkelde gevallen op te kunnen lossen. Maar het allerliefst ziet Kortmann dat de hele operatie op de schop gaat: geen ingewikkelde procedures of experts en contra-experts meer maar een deltaplan voor Groningen.
Peter Spijkerman, recent vertrokken Nationaal Coördinator Groningen, ziet dat liever niet. Hij is gebaat bij rust en denkt dat dat de versterking verder kan brengen. Die operatie moet in 2028 klaar zijn, maar zijn nog duizenden huizen te gaan. Ondanks stevige kritiek van de toezichthouder is Spijkerman ervan overtuigd dat het kan. ‘Als de gaswinning niet omhoog gaat, als er geen gigantische aardbeving komt en als de aannemers capaciteit er is, dan acht ik die kans substantieel.’

Je kunt hier onze belangrijkste verhalen van vorige week lezen:

Lees ook: