Gedreven Romano Hummel knokt zich naar derde plek in WK-finale

Een gedreven Romano Hummel op zijn thuisbaan
Een gedreven Romano Hummel op zijn thuisbaan © Baansportfansite.nl/Jesper Veldhuizen
Romano Hummel was getergd bij de finale van de WK Langbaan in Roden. De coureur uit Hoogkerk eindigde in de dagfinale op de derde plek. Maar daar ging wel het een en ander aan vooraf.
De regerend wereldkampioen was zijn titel voor de laatste wedstrijd al kwijt. De Fransman Mathieu Trésarrieu was in de voorgaande vijf races superieur. Hummel was in feite al kansloos na de eerste ronde in Polen. Door mankementen aan beide machines moest hij de strijd staken.

Enkelblessure

Twee weken geleden ging het weer mis in Duitsland. In de eerste bocht draaide hij om zijn as met als gevolg een enkelblessure. 'Als je een keer nul punten haalt, dan hang je al. Als dat een tweede keer gebeurt, kun je het wel vergeten', vatte hij z'n pechseizoen samen.
Hij wilde iets goedmaken. Dat was duidelijk te zien op het circuit van Speedcentre Roden, waar hij als clubrijder aan verbonden is. Er waren zelfs fans die hem in de afgelopen dagen belden met de vraag of hij door zijn blessure wel in actie zou komen. Anders zouden ze geen kaartje kopen. Het antwoord was elke keer dat het voor honderd procent zeker was dat hij aan het startlint zou verschijnen.

Inhaalactie

Zijn supporters kregen een zeer gemotiveerde Hummel te zien. Al in de eerste manche racete hij iedereen naar huis, inclusief de nieuwe wereldkampioen Trésarrieu. Vooral door een uitstekende start. De toon was gezet. In de volgende heats was hij op weg om zich rechtstreeks voor de finale te plaatsen. En toen ging het mis. Bij een inhaalactie op Jannick de Jong kwamen de twee met elkaar in aanraking.
Ik ben normaal heel rustig, maar als ik knettergestoord ben, word ik echt boos
Romano Hummel, motorcoureur

Opstootje

Er gebeurde vervolgens iets wat je zelden ziet bij een baansportwedstrijd. Hummel gooide zijn motor aan de kant, deed zijn helm af en stormde op De Jong af. Even was er een handgemeen, maar een baanofficial zorgde dat het opstootje niet verder escaleerde. Vol misbaar liep Hummel terug naar zijn machine. Lopend ging hij over de finish. Dat was achteraf niet meer nodig, omdat hij buiten de baan was beland en daardoor gediskwalificeerd werd. Inmiddels was zijn vriendin ook op de baan. Zij zorgde voor de nodige rust in het lijf van de verhitte coureur.

Beide vol adrenaline

'Ik ben normaal heel rustig, maar als ik knettergestoord ben, word ik echt boos. Dan draai ik helemaal door. Dan heb ik even vijf minuten nodig en rook ik een sigaretje', lichtte hij toe. Over wat er nu precies voorgevallen was tussen hem en De Jong wilde hij niet veel kwijt: 'We hebben het inmiddels uitgesproken. We zitten op dat moment vol adrenaline en dan gebeuren er dingen die we allebei niet willen. Je kunt niet altijd boos op elkaar blijven. Ik wil voor de camera niet vertellen wat er aan de hand was, want dan gaan verhalen de ronde doen. Het is opgelost en daar laat ik het bij.'

Van de vijfde naar de derde plaats

Hummel herpakte zich en plaatste zich alsnog voor de finale. Daarin rukte hij na een slechte start op van de vijfde naar de derde plaats. Hij kon er vrede mee hebben. In de eindstand van de WK eindigde hij ondanks alle pech nog wel als vijfde. Alles is nu gericht op de EK-finale in oktober. Dat zijn geblesseerde enkel hem geen parten speelde, stemde hem ook tot tevredenheid. 'Dat heeft wel tijd nodig. Ik denk een paar maanden, maar daar is mee te leven.'