Lopend Vuur: Ik app ook wel eens in het verkeer

Een automobilist appt achter het stuur
Een automobilist appt achter het stuur © Robin Utrecht/ANP
Opnieuw start een campagne om appen in het verkeer tegen te gaan. De campagne richt zich ook op de afzenders van berichten. Die houden er vaak geen rekening mee dat degene die zij appen, onderweg kan zijn. Als ze dat wel doen, kan dat veel ongelukken en verkeersslachtoffers schelen, denkt minister Harbers van Infrastructuur.
Onderzoek in opdracht van het ministerie wijst uit dat een op de drie Nederlanders er bij het versturen van berichten geen rekening mee houdt dat de ontvanger onderweg kan zijn. Bij jongeren is dat zelfs de helft. Dat terwijl negen op de tien ondervraagden best weet dat afleiding een belangrijke oorzaak is van ongelukken.

'Mij niet appen'

De overheid wijst met de zogenoemde ‘MONO-campagne’ sinds 2018 op de gevaren van digitale afleiding achter het stuur. Tot dusver richtte de campagne zich vooral op verkeersdeelnemers zelf. Onder de slogan 'Mij niet appen' worden daar nu ook de afzenders meer bij betrokken.

Boetes

Wie achter het stuur van de auto een mobiele telefoon bedient, riskeert een boete van 350 euro. Op de fiets is het boetebedrag 140 euro. Vorig jaar werden bij elkaar ruim 140.000 bonnen uitgeschreven voor appen in het verkeer; dit jaar waren dat er tot en met augustus al een kleine 115.000.
Lopend Vuur: Ik app ook wel eens in het verkeer

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Schermtijd

Ons laatste Lopend Vuur van vorige week ging ook over het gebruik van de mobiele telefoon. 'Ik zit te vaak op mijn telefoon', was de stelling. Van de 4.391 stemmers was 61 procent het hier mee eens.