Actiegroep in Pekela komt met eigen 'bruggenjournaal'

Maurits Langeler in gesprek met twee raadsleden van GroenLinks
Maurits Langeler in gesprek met twee raadsleden van GroenLinks © Eigen foto
Actiegroep Bruggen Belang Pekela (BBP) zit niet stil en komt met een eigen journaal over het bruggenprobleem in het dorp. BBP wil de Pekelders op die manier op de hoogte houden van alle ontwikkelingen.
'Wij willen de mensen die de besluiten nemen, confronteren met de feiten en het gevoel dat leeft in Pekela. Kom maar langs, leg het maar uit', zegt voorman Maurits Langeler.

Bruggenprobleem Pekela

Pekela gaat, als het aan de gemeente ligt, de komende jaren drastisch op de kop. Er heeft jarenlang geen onderhoud plaatsgevonden aan de in totaal 34 bruggen in het dorp. Die rekening wordt nu betaald.
Omdat de gemeente weinig geld heeft, is besloten om 21 van de 34 bruggen over het Pekelderdiep in de loop der jaren te verwijderen.

Eigen journaal

De inwoners van Oude, Nieuwe en Boven Pekela stonden op hun achterste benen. Tegenstanders begonnen actiegroep Bruggen Belang Pekela en kregen honderden mensen op de been die actie voerden voor het gemeentehuis. Die actiegroep komt nu dus met een eigen journaal.
Erik Schipper (GroenLinks) en Maurits Langeler voorafgaand aan het journaal
Erik Schipper (GroenLinks) en Maurits Langeler voorafgaand aan het journaal © Eigen foto

Politieke partijen te gast

Maurits Langeler, een van de kartrekkers van de actiegroep, heeft bij hem thuis een studio gebouwd. ‘Het is zes bij zes meter, daar nemen wij op. GroenLinks is al langs geweest, de PVV komt binnenkort en het CDA heeft ook toegezegd. De andere politieke partijen hebben wij ook uitgenodigd, maar daar hebben wij helaas nog niks van gehoord.’
Het plan is om elke twee weken met een journaal te komen. Dat wordt op de Facebookpagina van de actiegroep gezet en op YouTube.
Langeler: ‘Wij willen op die manier de inwoners op de hoogte houden van wat er allemaal gebeurt en besloten wordt. De raadsleden krijgen de kans om uit te leggen wat zij besluiten. Wat hebben inwoners hieraan? En de scheepvaart?’

Meer acties

De actiegroep is druk met haar journaal, maar er ligt nog meer in het verschiet. De groep wil een optocht langs alle bruggen organiseren, terwijl op elke brug iets plaatsvindt. Langeler: ‘Denk aan een modeshow op een brug. Of muziek, bedenk het maar.’
Het plan was om dat op 15 oktober te organiseren, maar dat vond de gemeente te kort dag. ‘Maar we gaan dat hoe dan ook op een ander moment doen. En we willen met kerst één of meerdere bruggen heel mooi versieren. Ja, wij blijven wel bezig met dit onderwerp!’