Celstraf geëist na diefstal met geweld

Het OM eist een gevangenisstraf van drie jaar
Het OM eist een gevangenisstraf van drie jaar © Jos Schuurman/FPS
Voor een diefstal met geweld in Groningen is tegen een 22-jarige man zes maanden gevangenisstraf geëist met aftrek van voorarrest. De man zit sinds juni vast.
De man werd opgepakt nadat hij een medewerker van een nachtwinkel aan de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen met een slagersmes zou hebben bedreigd. De man zou er vandoor zijn gegaan met tachtig pakjes sigaretten en ongeveer 200 euro, die hij in een Albert Heijn-tas zou hebben gestopt.

'Ik kon nergens heen'

De medewerker van de nachtwinkel beleefde benauwde momenten. 'Ik stond tussen de muur en de overvaller, ik kon nergens heen', verklaarde hij. Wel zag hij dat de overvaller een bandana droeg, een petje, een zwarte broek en een grijze hoodie.
De man liep de volgende ochtend in de Kruidvat in het centrum van Groningen tegen de lamp. Een beveiliger getuigde dat de verdachte toiletartikelen in zijn Albert Heijn-tas stopte en belde de politie. Agenten troffen vervolgens zestig pakjes sigaretten, 150 euro, een mes, een bandana, een petje, een zwarte broek en een grijze hoodie aan.
'Het is niet tegen de regels om sigaretten bij je te hebben', hield de verdachte de rechters voor. Het geld zou hij hebben gespaard van de dagvergoeding die asielzoekers krijgen. 'De waarde van de sigaretten die u bij zich had, was al 500 euro. Dan hebt u dus elf weken gespaard en niks uitgegeven', stelde een van de rechters vast.

Handschoenen

De officier van justitie vroeg waarom hij handschoenen bij zich had. Het was half juni rond de 25 graden. 'Mag dat niet?', informeerde de verdachte. De advocaat van de verdachte bepleitte vrijspraak. 'Er zou 200 euro meegenomen zijn, hij had 150 bij zich. Er zouden tachtig pakjes sigaretten weg zijn, hij had er zestig bij zich. En dat slagersmes was een schilmesje.'
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.