Staatssecretaris gaat in gesprek met Exxon over weigeren verhoor enquêtecommissie

Joost van Roost, ex-topman van ExxonMobil in Nederland
Joost van Roost, ex-topman van ExxonMobil in Nederland © ANP
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw gaat in gesprek met de top van oliebedrijf ExxonMobil. Een voormalig directeur van het bedrijf weigert verhoord te worden door de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de aardgaswinning in Groningen.
De Kamerfractie van de PvdA wilde dat Vijlbrief in gesprek zou gaan met het bestuur en de Raad van Commissarissen van Exxonmobil om ‘ongenoegen en boosheid over te brengen over dit gedrag en te zeggen dat dit ‘not done’ is in Nederland.’
Volgens Vijlbrief hebben topambtenaren al contact gehad met het bedrijf. Maar hij zegt ‘zelf ook nog contact met ExxonMobil opnemen om het belang van de parlementaire enquête te benadrukken.’
Joost van Roost was van 2000 tot en met 2017 Chief Executive Officer van Esso Nederland, de Nederlandse tak van ExxonMobil. Exxon is weer een van de twee aandeelhouders van de NAM, samen met Shell.

Teleurgesteld

De enquêtecommissie gaf eerder al aan teleurgesteld te zijn over zijn weigering, maar kan Van Roost niet dwingen. Door zijn Belgische nationaliteit kan hij weigeren te komen. De commissie heeft ‘veelvuldig’ contact gehad met Van Roost, zijn advocaat en het ExxonMobil.
De verhoren van de commissie zijn inmiddels aanbeland in week vijf. Er zijn ruim veertig mensen gehoord. De commissie houdt nog drie weken verhoren, daarin komen hoofdrolspelers als staatssecretaris Vijlbrief, oud-minister Eric Wiebes en minister president Mark Rutte nog aan bod.