Re-integratiecoach bij gemeente Groningen zorgt al maanden voor onrust

Het stadhuis in Groningen
Het stadhuis in Groningen © RTV Noord
Binnen de gemeentelijke organisatie van de gemeente Groningen zorgt een re-integratiecoach al maanden voor grote onrust. Hij zou intimiderend gedrag vertonen. 'Collega's worden horendol van meneer', zei advocaat Jochem Frons van Trip Advocaten van de gemeente Groningen tijdens een rechtszitting die de gemeente tegen de coach had aangespannen.
De gemeente eist in het kort geding dat de arbeidsovereenkomst op de kortst mogelijke termijn ontbonden wordt. Daarnaast wil de gemeente dat de man, die ook lid is van de ondernemingsraad, stopt met zijn grensoverschrijdend gedrag.

Fluistercampagne

Volgens advocaat Frons ging het in 2019 mis. De re-integratiecoach zou collega's met zijn bezwaren bestoken. Ook beschuldigt hij gemeentesecretaris Christien Bronda van discriminatie, dient klachten in en intimideerde een wethouder op straat.
Volgens de jurist van de gemeente heeft de man gesprekken met leidinggevenden en collega's stiekem opgenomen. Frons: 'Hij hielp een fluistercampagne op gang door de opnames op diverse plekken binnen de organisatie te laten horen.'
Meerdere bemiddelingstrajecten strandden al en er zouden zelfs collega's zijn die ontslag hebben genomen, uit angst voor de coach.

Gediscrimineerd

De coach stelt dat hij wordt gediscrimineerd en gepest. Hij wilde de geluidsopnamen lange tijd niet afstaan omdat hij de gemeente Groningen niet vertrouwt. 'Dat is angst, omdat ze alles manipuleren en verdraaien.'
Een extern onderzoeksbureau zou niet onafhankelijk zijn, aldus de coach. Niettemin wil hij bij de gemeente blijven werken. 'Op een plek waar hij met een schone lei kan beginnen', aldus de advocaat van de omstreden ambtenaar.

Chakor

'Terugkeer is onmogelijk', zegt gemeentesecretaris Bronda tijdens het kort geding. 'Onbespreekbaar. Men is bang, ik heb zelf ook wel eens over mijn schouder gekeken. Veel mensen zijn lastiggevallen op en buiten het werk. In het dossier zit ook een verklaring van oud-wethouder Glimina Chakor, die zich op de laatste verkiezingsavond dermate geïntimideerd voelde dat ze haar man belde omdat ze niet alleen naar huis durfde.'
De uitspraak is op 24 oktober.