226 schademeldingen na twee bevingen bij Uithuizen

Aardbevingsschade (ter illustratie)
Aardbevingsschade (ter illustratie) © FPS/Jos Schuurman
Het aantal schademeldingen dat is binnengekomen bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) na de twee aardbevingen bij Uithuizen op zaterdagmiddag, is opgelopen tot 226. Bij vijf meldingen is er sprake van een mogelijk acuut onveilige situatie.
Bij Uithuizen vonden zaterdagmiddag twee aardbevingen plaats. De eerste, om 12.20 uur, had een kracht van 2.7 op de schaal van Richter. De tweede, om 13.37 uur, had een kracht van 1.7.

80 meldingen binnen 'effectgebied'

Van de in totaal 226 meldingen, kwamen er tachtig uit het zogenaamde effectgebied. Dat is het gebied rondom het epicentrum van de beving. Binnen het effectgebied liggen, behalve Uithuizen en Uithuizermeeden, ook Loppersum, Middelstum, Roodeschool.
Van de vijf meldingen van acuut onveilige situaties, is bij twee gebleken dat er geen aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn. De andere drie meldingen worden nog beoordeeld. Het betreft vier meldingen uit Uithuizen en één uit Eelde.

Afhandeling van de schade

Van de binnengekomen 226 meldingen is door 58 schademelders gekozen voor afhandeling via een vaste vergoeding van vijfduizend euro.