Nivoba stopt met werkzaamheden in Brazilië

VEENDAM - Het Veendammer bedrijf Nivoba heeft al zijn activiteiten in Brazilië gestaakt. De enige Nederlandse producent van installaties en machines voor de productie van zetmeel, liep tegen teveel problemen aan.
Nog geen vier jaar geleden investeerde het bedrijf bijna tien miljoen euro in een nieuwe fabriek.
Nivoba zette begin 2006 een zetmeelfabriek op in de buurt van de hoofdstad Brasilia. Naast de fabriek richtte Nivoba ook een landbouwbedrijf op voor de productie van cassavewortel. De cassavewortel moest als grondstof gaan dienen voor de zetmeelproductie.
Ondanks de vele investeringen is het Braziliaanse avontuur van Nivoba niet goed van de grond gekomen. Meteen vanaf het begin waren er problemen; zo kreeg het bedrijf te maken met bureaucratie vanuit de Braziliaanse overheid. Ook werden heffingen voor im-en export in korte tijd fors verhoogd, net als de prijzen voor grondstoffen.
Het merendeel van de activiteiten in Brazilië werd vorig jaar al stilgelegd, maar het bedrijf heeft dit altijd stil gehouden. De verliezen die het debacle met zich mee hebben gebracht, heeft het bedrijf zelf kunnen opvangen.