Zwembad De Hardenberg half jaar later dicht: ‘Hopelijk geeft het rust’

Zwembad de Hardenberg in Finsterwolde
Zwembad de Hardenberg in Finsterwolde © Marco Grimmon/RTV Noord
Het zwembad en sporthal De Hardenberg in Finsterwolde sluiten niet op 1 januari 2023, maar op 1 juli 2023. Dat is het voorstel van coalitiepartijen in de gemeente Oldambt dat zij vandaag naar alle partijen in de raad hebben gestuurd.
Albert Kuiper van coalitiepartij Gemeentebelangen Oldambt: ‘Dit voorstel geeft hopelijk rust aan de gebruikers. We hebben hiermee ook meer tijd om het zwembad te verkopen. Dat zou de meest ideale situatie zijn.’

Halfjaar later

De gemeente Oldambt wil het zwembad en de sporthal sluiten, om op die manier jaarlijks vijfhonderd duizend euro te besparen. Het plan was dat dat zou gebeuren per 1 januari 2023.
De weerstand tegen dat plan is groot. Enkele weken geleden kwamen honderden tegenstanders nog naar de raadszaal in Winschoten om hun ongenoegen te uiten. Zij willen dat het sportcomplex in Finsterwolde hoe dan ook behouden blijft.

Sporthal dicht

De coalitiepartijen stellen nu voor om het sportcomplex een half jaar langer open te houden. De redenering van de PvdA, Gemeentebelangen, de Partij voor het Noorden en de VVD luidt:
‘Sluiting per 1 juli 2023 biedt de gebruikers meer tijd om, in overleg met de gemeente, naar alternatieven te zoeken en de activiteiten dus zoveel mogelijk naar andere sport- en zwemvoorzieningen te verplaatsen.’
Verder: ‘Deze datum sluit aan op de zomersluiting die op veel activiteiten van toepassing is, denk bijvoorbeeld aan schoolsport en (diploma)zwemmen.’
Zwembad de Hardenberg in Finsterwolde
Zwembad de Hardenberg in Finsterwolde © Google StreetView

Overname?

De partijen hopen ook dat de kans groter is dat het sportcomplex verkocht wordt, simpelweg omdat er zes maanden langer de tijd is om dat voor elkaar te krijgen.
Het half jaar langer openhouden van het complex heeft wel een prijskaartje: zo'n driehonderd duizend euro. Dat bedrag moet betaald worden uit de algemene reserve, zeg maar de spaarrekening van de gemeente.
Tegenstanders van het plan lieten van zich horen
Tegenstanders van het plan lieten van zich horen © Elwin Baas/RTV Noord

Zo goed als zeker

Het voorstel wordt komende woensdagavond voorgelegd aan de raadsleden. Het is nog niet zeker of er woensdag ook daadwerkelijk over gestemd gaat worden. Mocht een partij zich daar woensdag niet goed bij voelen, omdat zij hier bijvoorbeeld langer over na wil denken, dan komt het voorstel in oktober weer op de agenda.
Dat zou voor de uiteindelijke uitslag niet gek veel uitmaken. De coalitiepartijen hebben het merendeel van de zetels in Oldambt in handen. Het voorstel kan nog op kleine punten worden bijgeschaafd, maar dat het voorstel wordt aangenomen, lijkt een formaliteit.