Erik Braal vindt Heroes 'licht favoriet' in supercupduel met Donar

Erik Braal tijdens de play-offs van het afgelopen seizoen
Erik Braal tijdens de play-offs van het afgelopen seizoen © RTV Noord/Karel-Jan Buurke
De basketballers van Donar hebben woensdagavond voor het eerst dit seizoen de mogelijkheid om een prijs te winnen, namelijk de Nederlandse supercup. De ploeg van coach Matthew Otten speelt dan als bekerwinnaar in Den Bosch tegen landskampioen Heroes. De coach van Heroes, Erik Braal, blikt vooruit op het duel tegen zijn oude club, waar hij vijf jaar lang (2015-2020) aan het roer stond.
Voor Erik Braal is het dit seizoen het tweede supercupduel binnen korte tijd. Als landskampioen mocht Heroes tien dagen geleden ook al aantreden voor de BNXT-supercup tegen de Belgische kampioen, Filou Oostende. Die wedstrijd werd met 90-82 gewonnen door de Belgen.

Welke supercup is belangijker?

Waar er vorig seizoen door Braal duidelijk meer waarde werd toegekend aan het landskampioenschap ten opzichte van de BNXT-titel, vindt hij het moeilijk om aan te geven welke supercup hij belangrijker vindt. 'De Nederlandse supercup is wat traditioneler. De BNXT-supercup is pas twee edities oud. In beide situaties is het een prijs, maar niet de grootste prijs van het seizoen', zo begint Braal diplomatiek.
Het basketbal krijgt kwalitatief betere spelers. Ik hoop ook dat dat vertaald wordt in mooiere wedstrijden
Basketbalcoach Erik Braal

BNXT League werpt vruchten af

Zowel Heroes als Donar heeft inmiddels een begroting van rond de twee miljoen euro. Volgens Braal past dat bij de ontwikkeling die de gemengde competitie met de Belgen met zich meebrengt. 'Ik zie dat we nu naar het niveau van België aan het toegroeien zijn. Donar was natuurlijk al langer op dat niveau. Ik zie ook dat andere clubs mee aan het groeien zijn. Leiden en Zwolle hebben dit jaar ook wel een aardige begroting. Daardoor krijgt het basketbal kwalitatief betere spelers. Ik hoop ook dat dat vertaald wordt in mooiere wedstrijden.'

'Niveau enorm opgekrikt'

'De Belgische teams zijn allemaal wat fysieker en er wordt ook iets anders gespeeld, wat tactischer. Ik denk dat de Nederlandse basketbalcompetitie daar wel enorm van geprofiteerd heeft. Mijn gevoel is dat de play-offs van vorig jaar een hoog niveau hadden, mede doordat we de ronde daarvoor in de cross-borderfase tegen de Belgen hadden gespeeld. Ik heb het idee dat het niveau daardoor enorm werd opgekrikt.'

Heroes en Donar wisselden spelers uit

Saillant detail is dat Heroes deze zomer een speler van Donar heeft gehaald: Donte Thomas. En Donar haalde een speler van Heroes, namelijk Clay Mounce. De vraag is nu: Wie is beter uit? 'Haha, ik hoop wij. Ik heb nog geen idee. Voordat Clay Mounce naar Donar ging, heb ik uitvoerig gesproken met hem en ik gun hem het beste daar. Het is een enorm goeie gast, waar ik heel goed mee op kan schieten. En ik had ook al met Donte Thomas gewerkt bij Donar in 2020, in het coronajaar dat ik stopte. Ook met hem heb ik een heel goede relatie, dus we zijn niet alleen maar rivalen.'

Verschillende voorbereidingen

Donar verloor in de oefencampagne zeven van de acht wedstrijden, terwijl Heroes een prima voorbereiding draaide met tot slot twee duels in de voorronde van de Champions League, waarin de Bosschenaren uiteindelijk werden uitgeschakeld door de nummer twaalf van Spanje: Unicaja Málaga. Toch vindt Braal het op basis daarvan niet makkelijk om een favoriet aan te wijzen voor het duel om de Nederlandse supercup.

Heroes 'licht favoriet'

'Ik denk dat zo vroeg in het seizoen teams toch een beetje up en down gaan. Je speelt nog niet op het niveau dat je zou willen. Ik denk dat op dit moment verliezen meer laat zien en wat meer gebreken aantoont in je team. Zo leer je dan ook een hoop over je team en dat is wel goede informatie zo aan het begin van de competitie. Dus ik denk niet dat, omdat Donar meer verloren heeft dan wij, dat wij dan favoriet zijn. Tegelijkertijd denk ik wel: wij spelen thuis en we hebben de afgelopen jaren thuis vrij veel gewonnen, dus ik denk dat wij licht favoriet zijn', besluit Braal.
Donar won de supercup in het verleden drie keer (2014, 2016, 2018). Heroes pakte de supercup twee keer (2013, 2015). De wedstrijd begint morgenavond om 20.00 uur in de Maaspoort in Den Bosch.