Buren stappen voor derde keer naar rechter om overlast hoveniersbedrijf Peize

Het conflict tussen het hoveniersbedrijf en de buren speelt al jaren
Het conflict tussen het hoveniersbedrijf en de buren speelt al jaren © Google Street View
De buren van hovenier Albert de Boer in Peize ervaren, ondanks een eerdere uitspraak van de rechter, naar eigen zeggen nog overlast van het hoveniersbedrijf. Ze zijn daarom opnieuw naar de rechter gestapt en willen dat de gemeente Noordenveld meer handhavend optreedt.
In april vorig jaar besliste de rechter al dat De Boer zijn sleufsilo’s moest afbreken en dat hij zijn shovel niet meer bij zijn woning mocht gebruiken. Een deel van de klachten is hiermee weggenomen, zeiden de buren van de hovenier dinsdagochtend tegen de rechter.
Toch blijven zij last houden van bedrijfsactiviteiten die daar volgens het bestemmingplan niet zouden mogen plaatsvinden, zeiden ze. 'De gemeente treedt daar onvoldoende tegen op.'

Derde gang naar de rechter

Het is de derde keer dat dit conflict aan de rechter wordt voorgelegd. In november 2020 stonden de beide buren lijnrecht tegenover elkaar voor de rechter in Assen.
Hun goede verstandhouding was verstoord door de bouw van de silo's op het erf van de hovenier, waarvoor geen vergunning was afgegeven. In april 2021 wilden de buren en de hovenier via de rechter meer duidelijkheid van de gemeente Noordenveld.

Geen wekker nodig

De rechter besliste toen dat de silo's moesten worden afgebroken en de shovel mocht niet meer worden gebruikt. De buren hadden liever gezien dat alle bedrijfsactiviteiten werden gestopt, maar zover wilde de rechter toen niet gaan.
Intussen ervaren de buren nog steeds overlast van het hoveniersbedrijf. 'We worden om zeven uur in de ochtend wakker van het laden en lossen van de busjes op het terrein naast ons. We hebben al jaren geen wekker meer nodig’, zei de buurvrouw tegen de rechter.

Koffiedrinken met bezoekers

Het paar had ook last van het gooien van puin in de puincontainer. De hovenier ontkende met klem dat er op zijn terrein wordt geladen en gelost.
De bedrijfsactiviteiten beperkt hij tot zijn administratie in een omgebouwde slaapkamer en het koffiedrinken met bezoekers en personeelsleden. De schuur achter zijn woning wordt gebruikt voor opslag van tuingereedschap. 'En ook dat is toegestaan', zei De Boer.

Versnipperd gedogen

De hovenier is druk bezig met het overhevelen van zijn bedrijf naar een locatie aan de Schipdijk in Peize. 'Ik zit al twaalf jaar aan De Pol en zoiets doe je niet in een paar weekenden', zei De Boer.
De rechter merkte op dat hij begrip had voor beide standpunten, maar hij begreep niets van het versnipperde optreden van de gemeente. 'Waarom handhaaft u niet op alle bedrijfsactiviteiten? Ik kan het lastig volgen dat op stukjes wel en andere stukjes niet wordt gehandhaafd.'
De rechter doet binnen zes weken uitspraak.