ONE-Dyas steekt 500 miljoen in gasveld ten noorden van Schiermonnikoog

Een boorplatform op de Noordzee
Een boorplatform op de Noordzee © ANP
Het bedrijf ONE-Dyas heeft besloten 500 miljoen euro te steken in het winnen van aardgas uit het veld N05-A in de Noordzee, ten noorden van Rottumerplaat en Schiermonnikoog.
Het gaat om de grootste Nederlandse investering in aardgasontwikkeling van de afgelopen 15 jaar, zo laat ONE-Dyas weten volgens Omrop Fryslân. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft op 3 juni al een vergunning afgegeven voor het ontwikkelen van het gasveld in zee.

'Vertrouwen in noodzaak gaswinning'

Door het afgeven van die vergunning heeft de Nederlandse overheid vertrouwen uitgesproken in nut en noodzaak van gas uit de Noordzee, zo denkt het bedrijf. Volgens ONE-Dyas komen de plannen nu in de fase van concrete voorbereidingen.
'Je moet een platform ontwerpen. Daarnaast zal je een onderstel moeten bouwen en de bovenkant zal een technologisch stuk werk zijn om het gas in de pijpleiding te kunnen krijgen', legt Chris de Ruyter van Steveninck, directeur fan ONE-Dyas uit. 'Het merendeel van de materialen komt uit Nederland en Duitsland.'
Zolang we gas nodig hebben, is dit het meest logische gas om af te nemen
Chris de Ruyter van Steveninck - Directeur ONE-Dyas
De bedoeling is dat het gas al voor de winter van 2024 beschikbaar is voor Nederland en Duitsland. ONE-Dyas verwacht zo'n 4,5 tot 13 miljard kuub gas te kunnen winnen bij het veld N05-A.
De Ruyter van Steveninck vindt het een belangrijke stap in de energievoorziening. Het platform moet op windenergie draaien van het naastliggende windpark Riffgat. 'Zolang we gas nodig hebben, is dit het meest logische gas om af te nemen. Juist vanwege het feit dat je gas het dichtst bij de bron wilt gebruiken.'
'Wij zijn al jaren met het project bezig", gaat De Ruyter van Steveninck verder, "maar de oorlog in Oekraïne heeft een vergrootglas gelegd op het nut van leveringszekerheid. Het is van belang dat je lokaal produceert.'

Kritiek van de eilanden: 'Niet aan beginnen'

Niet iedereen is blij met de plannen. Zo heeft burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog zich negatief uitgelaten over de nieuwe gaswinning.
In juli stuurden Schiermonnikoog en Borkum een brief naar het Rijk met de oproep om af te zien van gaswinning. 'Niet aan beginnen, investeer liever in hernieuwbare bronnen', schreef Van Gent onlangs nog.
Gemeente Schiermonnikoog vindt gaswinning niet meer van deze tijd en in strijd met de klimaatdoelen. Van Gent is bang voor de Wadden, maar ONE-Dyas geeft aan dat de boringen ver buiten het kwetsbare gebied plaatsvinden. Het gaswinbedrijf spreekt van een zorgvuldig vergunningsproces, waarbij de milieueffecten genoeg in beeld gebracht zijn.
Bovendien stelt ONE-Dyas dat het probeert het platform 'natuurinclusief' te bouwen. 'Als je de juiste stenen gebruikt, kunnen we de natuur rondom zo'n platform laten floreren. De impact op de natuur is zeer beperkt', stelt de directeur.

Waddenvereniging is boos

'Bouwen en boren in een beschermd natuurgebied heeft altijd invloed', zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging tegen Omrop Fryslân. 'Daarnaast is het uiterst verwonderlijk dat er überhaupt nog ingezet wordt op het winnen van fossiele brandstoffen als aardgas. Investeer dat geld in toekomstbestendige en duurzame energie. Er zijn ontelbaar veel onderzoeken gedaan naar gasboringen en die leidden allemaal tot dezelfde conclusie: doe het niet!'

Nieuwe afweging door oorlog

De Nederlandse regering liet eerder weten geen bezwaar tegen gaswinning op deze plek te hebben. In Duitsland was in het begin niet iedereen voor, maar door de oorlog in Oekraïne werd een nieuwe afweging gemaakt.