Vrouw steekt ex-man tijdens psychose: celstraf geëist

De hulpdiensten in de Werumeus Buningstraat in Stad
De hulpdiensten in de Werumeus Buningstraat in Stad © Patrick Wind/112 Groningen
Voor een poging tot doodslag op haar ex-man, is tegen een 49-jarige vrouw uit Groningen achttien maanden cel geëist, waarvan bijna dertien maanden voorwaardelijk. De vrouw stak op 3 februari haar ex-man met een mes in zijn rug en borst.
Het liep uit de hand in de vroege ochtend van februari in een woning aan de Werumeus Buningstraat in Groningen. De verdachte herinnert zich alleen nog dat er ruzie en veel geschreeuw was, maar wat er precies is gebeurd, herinnert ze zich niet meer, zei ze tegen de rechter.

Slachtoffer werd wakker van steek in de rug

Haar ex-man (die af en toe nog bij de vrouw sliep) herinnert het zich wel: hij werd wakker van een steek in zijn rug. Zijn dochter kwam op dat moment binnen en riep: 'Mama hou op!'
'Hij gaat eraan', zou haar moeder hebben teruggeroepen. De man en zijn dochter wisten het mes van de vrouw af te pakken.
Het zorgsysteem heeft enorm gefaald
Dochter van verdachte
De dagen voor de steekpartij liepen de spanningen bij de vrouw hoog op. Ze hoorde stemmen. Haar dochter zag in februari dat het niet goed met haar ging, omdat ze sprak over ‘bloed op de muren’. Bij de huisarts smeekte en huilde de dochter om een crisisteam, zei ze in de rechtbank. Ze werd naar eigen zeggen tot twee keer toe weggestuurd.
‘Het zorgsysteem heeft enorm gefaald’, zei de dochter tegen de rechter. Ze nam, mede namens haar vader, het woord in de rechtbank: ‘We hadden dit niet verwacht, we vinden het ook niet passen bij onze moeder.'

Vermoedelijk een psychose

De verdachte is psychisch onderzocht. Volgens deskundigen zat ze op het moment van het gebeuren vermoedelijk in een psychose en kan de daad haar daarom in verminderde mate worden aangerekend.
De officier van justitie nam dit advies over. De vrouw staat op dit moment onder behandeling bij een psychiater en dit moet worden voortgezet, zei de officier van justitie. Als de rechtbank de eis overneemt, hoeft de vrouw niet meer terug de cel in. Ze zei in haar laatste woord dat ze zich schaamt voor wat er is gebeurd. Ze hoopt dat alles goed komt voor haar en haar gezin.
De uitspraak is over twee weken.