Groninger Museum bemachtigt zeldzaam werk van Ploegschilder Hendrik Werkman

Directeur Andreas Blühm en conservator Nadia Abdelkaui ontvangen het zeldzame werk van Werkman
Directeur Andreas Blühm en conservator Nadia Abdelkaui ontvangen het zeldzame werk van Werkman © Siese Veenstra/ Groninger Museum
'Twee ruiters tussen bomen'. Zo heet het schilderij van Ploegschilder Hendrik Nicolaas Werkman dat het Groninger Museum heeft weten te verwerven.
Werkman (1882-1945) maakte het schilderij in de laatste jaren van zijn leven, omstreeks 1939. Doordat veel van zijn werk aan het eind van de oorlog verloren is gegaan, is het schilderij bijzonder en zeldzaam. Een aanwinst voor de collectie van het Groninger Museum dus.

Leemhuis van De Spar

Het schilderij was eigendom van Wiert Hendrik (Hein) Leemhuis, zelf kunstschilder en lid van De Ploeg, tevens zakenman en één van de oprichters van kruideniersketen De Spar. Leemhuis kocht het schilderij vermoedelijk in 1940. Het bijzondere werk is dus altijd in bezit van de familie geweest.
De nazaten van Hein Leemhuis overhandigden het schilderij dinsdag aan museumdirecteur Andreas Blühm en conservator Nadia Abdelkaui.
Wie was kunstschilder Hendrik Werkman?
Hendrik Nicolaas Werkman werd in 1919 lid van de kunstenaarsvereniging De Ploeg, die een jaar daarvoor was opgericht. Hij nam regelmatig deel aan Ploegtentoonstellingen en verzorgde het drukwerk voor de vereniging. Op 13 maart 1945 arresteerde de Sicherheitsdienst hem, mogelijk vanwege zijn contacten met uitgeverij De Bezige Bij, die anti-Duits drukwerk publiceerde.

Werkman is op 10 april 1945 met negen anderen gefusilleerd in Bakkeveen. Zijn inbeslaggenomen schilderijen en druksels werden naar het Scholtenhuis in Groningen gebracht, waar ze helaas bij de bevrijding van Groningen op 15 april 1945 verloren zijn gegaan. Hierdoor heeft het werk van de kunstenaar naast artistieke kwaliteit ook een grote kunsthistorische waarde.

Voorliefde voor paarden

Het schilderij 'Twee ruiters tussen bomen' toont Werkmans voorliefde voor paarden, wat in veel van zijn kunstwerken terugkomt. Het uitgesproken kleurgebruik en de kleurlagen in vlakken zijn volgens het museum typerend voor Werkman, die vooral beroemd werd als graficus en drukker.

Binnenkort te bewonderen

De aankoop is mogelijk dankzij steun van de Stichting Beringer Hazewinkel en de Vereniging Vrienden van het Groninger Museum. Binnenkort is de nieuwe aanwinst in het Groninger Museum te bewonderen.