Lopend Vuur: Op drukke plekken moeten we weer mondkapjes gaan dragen

Mensen dragen mondkapjes
Mensen dragen mondkapjes © FPS/Jos Schuurman
Volgens het RIVM is de corona-najaarsgolf mogelijk begonnen. Het aantal besmettingen neemt namelijk weer toe.
In nagenoeg alle leeftijdsgroepen was het aantal vastgestelde besmettingen afgelopen week hoger dan de weken ervoor. In het najaar komen luchtweginfecties vaker voor en dat geldt ook voor het coronavirus, zegt het RIVM.

Meer ziekenhuisopnames

Ook in de ziekenhuizen worden meer mensen met het virus opgenomen, hoewel het aantal coronapatiënten op de intensive care nog relatief klein is. Daar liggen nu 35 patiënten, tien meer dan een week eerder. Overigens lijken nieuwe omikronvarianten niet gevaarlijker dan de oude, zegt het RIVM.
In de Telegraaf pleit viroloog Bert Niesters van het UMCG voor het gebruik van mondkapjes op drukke plekken. De virologen maken zich wat zorgen over het najaar, omdat het nog niet storm loopt bij het halen van de herhaalprik.

Virus is niet weg

In de krant zegt Niesters: 'We weten dat het virus niet weg is en dat de overheid liever geen maatregelen meer neemt. Met de huidige oplopende cijfers zou ik het verstandig vinden als er weer nadruk gelegd gaat worden op het dragen van mondkapjes op drukke plekken, zoals in supermarkten, het ov en in de rij bij Schiphol. In andere landen als Duitsland is dat al normaal. Samen met een goede handhygiëne helpt dat toch om de verspreiding te beperken.'
Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Verwarming weer aan

Bij mij staat de verwarming alweer aan, was ons Lopend Vuur van gisteren. Daarmee was ruim 56 procent het eens. Iets meer dan 43 procent was het oneens. Er stemden 11.481 mensen.