De blauwe koepeltentjes zijn terug in Ter Apel (update)

De tentjes in Ter Apel
De tentjes in Ter Apel © Marten Nauta/RTV Noord
Zo'n veertig asielzoekers hebben afgelopen nacht buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat meldt vrijwilligersorganisatie MiGreat.
De laatste veertig wachtenden kregen volgens MiGreat pas om 02.15 uur te horen dat er voor hen geen plek meer binnen was. MiGreat gaf de veertig buitenslapers tentjes. Het was afgelopen nacht in Ter Apel niet warmer dan zes graden. Rond 11:30 uur stonden er al weer ongeveer 150 mensen buiten voor de poort van het aanmeldcentrum te wachten.
De blauwe tentjes staan weer in Ter Apel
De blauwe tentjes staan weer in Ter Apel © Marten Nauta/RTV Noord

Noodverordening

Het is voor het eerst sinds de nieuwe werkwijze, met een overlooplocatie in Zoutkamp en de invoering een nummertjessysteem, dat er weer mensen in de buitenlucht hebben moeten slapen.
Sinds 10 september geldt een noodverordening in Ter Apel, die het niet-geregistreerde asielzoekers verbiedt om zich te begeven op het voorterrein en de naaste omgeving van het aanmeldcentrum.

'Veld is nooit leeg geweest'

Rond middernacht liet een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nog weten dat op dat moment iedereen onderdak was. Hoe kan het dat er toch veertig mensen buiten hebben moeten slapen?
Daar heeft het COA op woensdagmorgen nog geen antwoord op. Vrijwilligersorganisatie MiGreat zegt dat het op het veld voor de poort van het aanmeldcentrum eigenlijk nooit leeg is geweest. 'Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat er na middernacht nog mensen zijn aangekomen', zegt verslaggever Nauta, die één van de buitenslapers heeft gesproken.
'Die heeft het koud gehad. Het was zes graden afgelopen nacht. Hij had warme sokken gekregen van het Rode Kruis, een dekentjes en een koepeltentje.'

Terug bij af?

Nauta durft niet te zeggen of de situatie in Ter Apel terug bij af is. 'Want er waren momenten dat hier honderden mensen buiten moesten slapen. Zo erg is het nu nog niet, maar het is duidelijk dat het weer de verkeerde kant opgaat.'
Veertig asielzoekers sliepen vannacht buiten: 'Het gaat weer de verkeerde kant op in Ter Apel'

Huidaandoeningen

Het Rode Kruis komt in Ter Apel nog steeds veel mensen tegen met verkoudheidsklachten, hoofdpijn en griepverschijnselen. Ook zijn er bij het aanmeldcentrum veel mensen met huidaandoeningen die op het eerste oog lijken op eczeem of mogelijk schurft.
Het Rode Kruis deelt flesjes water en snacks uit. 'Ook geven we mensen een warme jas als we zien dat ze die nodig hebben', zegt een medewerker. 'Ook kunnen mensen in de tent van het Rode Kruis opwarmen met behulp van heaters.
(Update: het artikel is aangevuld met bevindingen van verslaggever Marten Nauta ter plaatse)