'Verdwenen' Barmhartige Samaritaan van Winschoten is weer boven water

Het beeld van de Barmhartige Samaritaan op het St Lucas Ziekenhuis
Het beeld van de Barmhartige Samaritaan op het St Lucas Ziekenhuis © Groninger Archieven
Ruim vier jaar lang leek het in rook opgelost: het immense beeld van de Barmhartige Samaritaan dat bijna zestig jaar aan de gevel van het St. Lucasziekenhuis in Winschoten hing. Het beeld was na de verhuizing van het oude ziekenhuis naar Scheemda in 2018 verdwenen, maar woensdag kwam het weer boven water.
Het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) had het koperen beeld van vijf bij twee meter na de verhuizing opgeslagen om het weer een plek te geven. Dat liet echter op zich wachten. Met het verstrijken van de tijd ontstonden er geruchten dat het koperen beeld verkocht, gestolen, stuk of omgesmolten zou zijn. Tot verdriet van velen.
De Barmhartige Samaritaan
De Barmhartige Samaritaan © OZG Ziekenhuis

Symbool van het leven

RTV Noord-columnist Erik Hulsegge maakte zich de afgelopen jaren in zijn verhalen sterk voor de terugkeer van het beeld, omdat het voor oud-medewerkers en vele inwoners van Winschoten en ver daarbuiten een symbool van de stad en een symbool van het leven in een ziekenhuis is.
Het ziekenhuis in Scheemda zweeg over het lot van de Barmhartige Samaritaan, maar besloot onlangs om het terug te geven aan Winschoten, aan de gemeente Oldambt.

Toepasselijke plek

Woensdag was bij Gemeentewerken in Winschoten de officiële overhandiging. Hennie Sanders van de Raad van Bestuur van het OZG gaf de Barmhartige Samaritaan terug aan de wethouders Jurrie Nieboer en Erich Wünker. Die beloofden plechtig er een prachtige en toepasselijke plek voor te vinden in de Winschoter samenleving.
Bekijk het gesprek over de Barmhartige Samaritaan in Noord Vandaag:
Winschoten heeft zijn Barmhartige Samaritaan terug

Kunstenaar overleden

Het beeld van de Barmhartige Samaritaan werd in 1961 boven de hoofdingang gehangen van het ziekenhuis. Dat was ter gelegenheid van de uitbreiding van het ziekenhuis met een beddenhuis. Het bestuur van het ziekenhuis vond het destijds mooi om de heilige Lucas te eren met een kunstwerk.
De Barmhartige Samaritaan, een persoon die zich ontfermt over een gewond mens, werd voor het ziekenhuis vervaardigd door kunstenaar Wim van den Hoek uit Norg. Hij overleed niet veel later na de onthulling op 37-jarige leeftijd.
Het verhaal van de Barmhartige Samaritaan komt uit de bijbel, uit het Lucasevangelie. Een man, een Samaritaan, ontfermt zich over een gewonde man langs de weg van Jeruzalem naar Jericho. Het slachtoffer is beroofd en mishandeld en voor dood achtergelaten.

Dubbele betekenis

Nadat twee (hooggeplaatste) voorbijgangers hem gewoon laten liggen, ontfermt een Samaritaan zich over de man. Deze barmhartige Samaritaan is het toonbeeld van het gebod 'Heb je naaste lief als jezelf'.
Voor Winschoten had de Barmhartige Samaritaan een dubbele betekenis. Het verhaal komt uit de bijbel, uit het Lucasevangelie dus. En Lucas was de naam en de beschermheilige van het voormalige ziekenhuis.
De officiële overhandiging van het symbool van de stad en ziekenhuis
De officiële overhandiging van het symbool van de stad en ziekenhuis © Gemeente Oldambt