In verhouding veel vrouwen gedood in onze provincie: 'Een reëel en zorgwekkend probleem'

Afzetlint van de politie, op een plaats delict
Afzetlint van de politie, op een plaats delict © Jos Schuurman/FPS
In de provincie Groningen zijn relatief veel vrouwen slachtoffer van moord of doodslag. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
In absolute aantallen gaat het tussen 2017 en 2021 om 9 vrouwen in de provincie Groningen die slachtoffer zijn geworden van moord of doodslag. Bij mannen ging het om 11 slachtoffers.
Groningen voert relatief gezien de ranglijst aan wat vrouwelijke slachtoffers betreft. Omgerekend gaat het om zo'n 6 slachtoffers per miljoen inwoners. Het hoogste percentage van alle Nederlandse provincies.
Zo werd in maart vorig jaar een vrouw in de Groningse wijk Vinkhuizen gedood door haar ex-partner. In oktober 2020 werd in Grijpskerk een vrouw gedood door haar zoon en in oktober 2019 werd een vrouw samen met haar man vermoord in de Pathé-bioscoop in Stad.

Geen duidelijke verklaring

Waarom het aandeel omgebrachte vrouwen in Groningen hoger is dan in andere provincies, is niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van het CBS gaat het om kleine aantallen, waardoor nadere duiding hier niet aan te geven is.
Lees verder onder de tabel

'Een reëel probleem'

Volgens woordvoerder Roy Heerkens van Slachtofferhulp Nederland gaat het bij vrouwelijke slachtoffers in meer dan de helft van de gevallen om een partner of ex-partner die een vrouw van het leven berooft.
Als er sprake is van zeer ernstig geweld, zoals moord en doodslag, of zedendelicten, dan gaan casemanagers van Slachtofferhulp naar slachtoffers of hun nabestaanden toe. 'Ze ondersteunen hen in het regelen van allerlei praktische zaken, zoals uitvaarten of juridische procedures, en uiteraard is er ook aandacht voor emotionele steun.'
Zulke casemanagers zijn ook in Groningen actief. 'Veel van deze casemanagers hebben een stuk of dertig zaken waar ze mee bezig zijn, met de een wat intensiever dan de ander. Maar als ik ze dan vraag hoe vaak zij met vrouwenmoord te maken hebben, dan gaan een stuk of vijf van die dertig zaken hierover. Dat is een reëel en zorgwekkend probleem.'
Een bord van Slachtofferhulp Nederland
Een bord van Slachtofferhulp Nederland © ANP / Hollandse Hoogte / De Vries Media

Gendergerelateerd

Dat ziet ook Martina Althoff, criminoloog van de Rijksuniversiteit Groningen die zich in gendergerelateerde criminaliteit heeft gespecialiseerd. Volgens haar is het belangrijk om te blijven praten over geweld tegen vrouwen, en dan niet alleen over moord en doodslag. 'Als we dat niet doen, dan verdwijnt veel gendergerelateerd geweld naar de achtergrond, en gaat het op in de massa van gewoon geweld.'
We moeten wel voorkomen dat we geweld genderneutraal maken
Martina Althoff - Criminoloog van de Rijksuniversiteit Groningen
Juist door aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen, wordt volgens Althoff duidelijk dat er mensenrechten worden geschonden, omdat er mensen slachtoffer worden van geweld puur vanwege hun geslacht. 'Daarom hebben Europese overheden gezegd dat daar iets tegen moet gebeuren.'
Ook mannen kunnen volgens Althoff slachtoffer worden van gendergerelateerd geweld. 'We moeten heel voorzichtig zijn met stellen dat alleen vrouwen slachtoffer zouden kunnen zijn. Maar we moeten voorkomen dat we geweld genderneutraal maken. Want het is wel zo dat gendergerelateerd geweld in meerderheid tegen vrouwen is gericht. Dat moeten we in het oog blijven houden.