Veiligheidsregio grijpt in: koepeltentjes Ter Apel weer in beslag genomen

De blauwe tentjes worden opgeruimd
De blauwe tentjes worden opgeruimd © Marten Nauta/RTV Noord
De koepeltentjes op het terrein voor het aanmeldcentrum in Ter Apel, die daar dinsdagnacht zijn opgezet, zijn woensdagochtend in beslag genomen door boa’s van de gemeente.
Vrijwilligersorganisatie MiGreat deelde de blauwe tentjes uit aan asielzoekers, voor wie volgens de actiegroep binnen het aanmeldcentrum geen plek mee was. Dat laatste is overigens nog niet bevestigd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Noodverordening

Maar volgens de noodverordening van Veiligheidsregio Groningen, die eerder deze maand van kracht werd, is het verboden om op het terrein voor het aanmeldcentrum tenten op te zetten. 'Het doel van de noodverordening is om te voorkomen dat we terugvallen in de situatie zoals we die wekenlang hebben gezien op het voorterrein', zegt woordvoerder Hans Coenraads.
Tentjes bij aanmeldcentrum weggehaald, maar voor hoe lang?
'Gisteravond was ons beeld van het COA dat er voor iedereen wel plek zou zijn. Maar vanochtend stond er dus wel een aantal tentjes. In lijn met de geldende noodverordening hebben we besloten om de tentjes daar weg te halen. De uitvoering ligt in handen van de gemeentelijke toezichthouders, eventueel met assistentie van de politie', aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio, die de situatie in Ter Apel als zorgelijk omschrijft.

'Oplossing is aan het COA en het ministerie'

Coenraads voegt daaraan toe dat de bal bij het COA en het ministerie van Justitie en Veiligheid ligt: 'Als dezelfde situatie zich de komende avonden of nachten weer voordoet, dan is het aan het COA en het ministerie van Justitie en Veiligheid om voor een oplossing te zorgen.'
Blijkbaar laten ze liever mensen buiten staan dan dat ze onderdak bieden
Roos Ykema, woordvoerder MiGreat
De blauwe tentjes worden weggehaald
De blauwe tentjes worden weggehaald © Marten Nauta/RTV Noord

Nieuwe tenten liggen al klaar

MiGreat is teleurgesteld over de inbeslagname van de tenten: 'Blijkbaar laten ze liever mensen buiten staan dan dat ze onderdak bieden', reageert woordvoerder Roos Ykema, die daaraan toevoegt nieuwe tenten voor de komende nacht al hebben klaar te liggen.
In augustus deelde de Groninger ondernemer Willem Straat ook al eens koepeltentjes uit aan asielzoekers voor wie in het overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel geen plek was. Die werden kort daarna op bevel van burgemeester Jaap Velema van Westerwolde weer verwijderd. Velema deed dat omdat hij de tentjes een gevaar vond de brandveiligheid en de sociale veiligheid.