Burgemeester geeft COA geen toestemming voor opschaling 'wachtkamer' Zoutkamp

De opvang in Zoutkamp
De opvang in Zoutkamp © RTV Noord
Burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland weigert toestemming om de honderd nog beschikbare opvangplekken in de nieuwe asielopvang bij Zoutkamp in gebruik te nemen.
'Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft woensdagochtend dat verzoek ingediend, maar Bolding geeft geen toestemming omdat er geen sprake is van een plotselinge verhoogde instroom van asielzoekers in ons land', zegt een woordvoerder van de gemeente. 'Hij vindt dat andere gemeenten in ons land nu aan zet zijn.'
De nieuwe opvang in De Marnewaard werd op 10 september in gebruik genomen. Deze opvang is speciaal bedoeld als 'wachtkamer' voor asielzoekers die nog moeten worden geregistreerd, maar voor wie in het aanmeldcentrum in Ter Apel geen plek is.

Zeshonderd asielzoekers in Zoutkamp

In de opvang in Zoutkamp verblijven momenteel zeshonderd asielzoekers. Daar kunnen nog honderd bij, maar dat mag alleen als de burgemeester daarmee akkoord gaat. 'Wij hebben inderdaad om toestemming gevraagd, omdat we die plekken in Zoutkamp goed kunnen gebruiken. Maar de burgemeester heeft om hem moverende redenen die toestemming niet gegeven. Dus we moeten op zoek naar andere opvangplekken', reageert een COA-woordvoerder.
Zoutkamp is een speciale locatie waar alle ongeregistreerde asielzoekers heen gaan. Daarmee is het inschrijfproces efficiënter ingericht en wachten asielzoekers gemiddeld vijf dagen totdat ze zijn ingeschreven. Eerder, toen asielzoekers nog verspreid over het land werden opgevangen, duurde dat soms een maand.
Ongeregistreerde asielzoekers
Nu er te weinig plekken lijken te zijn voor ongeregistreerde asielzoekers, bestaat de kans dat ongeregistreerde asielzoekers weer over het land worden verspreid en de wachttijden verder op zullen lopen. Dat komt doordat het COA het overzicht verliest als ongeregistreerde asielzoekers overal worden opgevangen. Het COA is op dit moment juist bezig om dat te voorkomen en die situatie op te heffen.
De afgelopen zomer kwam het geregeld voor dat honderden asielzoekers in Ter Apel buiten voor de poort van het aanmeldcentrum de nacht doorbrachten, omdat er voor hen nergens in het land een slaapplek over was. Hieraan leek een einde te komen toen de nieuwe wachtlocatie in Zoutkamp klaar was. Maar inmiddels stapelen de problemen zich in Ter Apel weer op. Afgelopen nacht sliepen voor het eerst sinds weken tientallen asielzoekers weer buiten.