Energiecoaches schieten te hulp in Oost-Groningen: 'Je kunt al snel zo'n 40 procent besparen'

Renzo Mersman (links) krijgt bezoek van energiecoach Jeroen Lefrandt (rechts)
Renzo Mersman (links) krijgt bezoek van energiecoach Jeroen Lefrandt (rechts) © Jeroen Willems/RTV Noord
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek eerder deze week dat inwoners van Bad Nieuweschans het meest hebben te lijden onder de hoge energieprijzen. 33 procent van de inwoners in het dorp heeft moeite om rond te komen vanwege de prijsstijgingen. Maar er is hoop. Energiecoaches in Oost-Groningen kunnen de rekening in veel gevallen kosteloos naar beneden krijgen.
Op de zolder van Renzo Mersman in Bad Nieuweschans is het behoorlijk fris. En dat is ook niet zo gek. Als je kijkt naar waar het dak de gevel raakt zie je grote gaten waardoor je gemakkelijk naar buiten kunt kijken. Sommige gaten zijn zelfs zo groot dat je zonder veel moeite naar de overbuurman zou kunnen zwaaien.
'Ik wilde daar altijd al wel iets aan doen, maar ik heb een paar jaar geleden eerst de vloer gedaan. Daar stond een laag water onder dus die heb ik vol laten storten en dat kostte ook aardig wat geld. Ik wilde dus eerst weer even wat sparen', zegt Mersman.

Dak en spouwmuren isoleren

Door de stijgende energieprijzen is het voor Mersman niet langer houdbaar om de situatie te laten zoals die nu is. Energiecoach Jeroen Lefrandt helpt hem de situatie op te lossen.
'We gaan het dak en de spouwmuren isoleren. Dat moet al snel zo'n 40 procent besparen en misschien nog wel meer', zegt Lefrandt.
Energiecoach Jeroen Lefrandt inspecteert de woning van Renzo Mersman in Bad Nieuweschans.
Energiecoach Jeroen Lefrandt inspecteert de woning van Renzo Mersman in Bad Nieuweschans. © Jeroen Willems/RTV Noord

Regiodeal

De energiecoaches werken onder de naam jouwbespaarcoach.com in Oost-Groningen (Veendam, Stadskanaal, Westerwolde, Midden-Groningen, Oldambt en Pekela). Ze helpen woningeigenaren om hun energierekening naar beneden te krijgen. Het project wordt betaald met gelden van de regiodeal Oost-Groningen.
'We kijken wat voor maatregelen er nodig zijn, maar helpen ook met de financiering. Er zijn verschillende landelijke en regionale subsidies waar een beroep op gedaan kan worden. En als dat niet lukt kunnen we altijd nog kijken of er iets met de hypotheek gedaan kan worden', zegt Lefrandt.

Geen kosten

Mersman krijgt deze week een offerte voor de kosten van de isolatiewerkzaamheden. Hij heeft goede hoop dat het isolatiewerk in zijn geheel kan worden gedekt met subsidies.