Terrein in Kiel-Windeweer waar drugslab en overleden man zijn gevonden, blijft half jaar dicht

Politie bij het terrein in Kiel-Windeweer
Politie bij het terrein in Kiel-Windeweer © Dennie Gaasendam
Het terrein in Kiel-Windeweer waar in augustus een drugslab werd aangetroffen, is voor zes maanden gesloten. Dat heeft burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen besloten.
Hoogendoorn sloot het terrein al eerder, maar toen was er sprake van een spoedsluiting van twee weken.

Overleden persoon

Op het terrein werd een maand geleden een drugslab met drugsafval gevonden. Een dag na die ontdekking trof de politie een overleden persoon aan. De gemeente vindt het 'aannemelijk dat de aangetroffen drugs op het terrein werden verkocht, afgeleverd of verstrekt'.
'We treden hard op tegen de productie van en handel in drugs en alle overlastvormen die dat met zich meebrengt', zegt burgemeester Hoogendoorn. 'Het veiligheidsgevoel van onze inwoners en de leefbaarheid in wijken en dorpen staan daarbij voorop.'

Opiumwet

Op grond van de Opiumwet kan de burgemeester panden sluiten, waar vermoedelijk sprake is van drugsgerelateerde misdrijven. 'De openbare orde en volksgezondheid worden ernstig aangetast door drugsgerelateerde activiteiten', schrijft de gemeente. Met de sluiting hoopt de gemeente dat de link van het terrein met het drugs- en criminele circuit, doorbroken wordt. 'Tijdelijke sluiting zorgt voor meer veiligheid en leefbaarheid in de directe omgeving van het terrein.'

Verdachten

Voor mogelijke betrokkenheid bij het drugslab zit een 68-jarige man uit Midden-Groningen vast. Een 65-jarige man uit Oldambt en een 68-jarige vrouw uit Midden-Groningen zijn inmiddels vrijgelaten, maar blijven verdachten in de zaak.