'Rijk moet meer bijdragen aan Regiotram'

GRONINGEN - De Regiotram is van nationaal belang en dus er moet het Rijk extra bijdragen in de kosten, vindt vervoersgedeputeerde Marc Jager.
De tram zorgt voor minder verkeer op de rijkswegen, wat weer zorgt voor minder onderhoud en minder toezicht, zo redeneert Jager. Daar mag het Rijk best voor betalen, vindt hij.
Provinciale Staten zijn kritisch over de komst van de Regiotram, omdat de financiering voor het regionale gedeelte nog lang niet rond is. Ook zijn er vragen over de exploitatierisico's. De ChristenUnie zegt zelfs dat de stekker er uit moet als de aanleg van de tram duurder wordt dan de 307 miljoen die ervoor is uitgetrokken. Ook de SP, D66, VVD en de Partij voor het Noorden zijn kritisch. Ze willen extra onderzoek naar de risico's. De provincie betaalt nu al een deel van de ontwikkeling, maar de tram maar rijdt eerst alleen in de stad. Volgens Jager zijn er weliswaar onzekerheden, maar is er weinig risico dat de kosten uit de hand lopen. Hij verwacht dat de tram in 2020 wel degelijk de regio in kan, met extra Rijkssteun.
Provincial Staten nemen op 7 december een eerste beslissing over het doorgaan met de regiotram.