Leden zeggen partijen vaarwel om sluiting sportcomplex De Hardenberg

Zwembad de Hardenberg in Finsterwolde
Zwembad de Hardenberg in Finsterwolde © Marco Grimmon/RTV Noord
Niet alleen de inwoners van Finsterwolde en omliggende dorpen zijn kwaad over het voorgenomen besluit om zwembad en sporthal De Hardenberg te sluiten, ook leden van coalitiepartijen in de gemeente Oldambt zijn woest.
Reden voor Fabian Buiter (penningmeester van Gemeentebelangen Oldambt), Martin Doornbos (de lijstduwer van de Partij voor het Noorden) en Harry Schwertmann (nummer 9 van diezelfde partij) om hun lidmaatschap op te zeggen.

Onrust over zwembad

Al wekenlang is het onrustig in Finsterwolde, Beerta, Oostwold en andere in de buurt liggende dorpen. Oldambt wil de sporthal en zwembad De Hardenberg in Finsterwolde sluiten, om op die manier jaarlijks 500.000 euro te besparen.
Volgens betrokkenen is De Hardenberg ‘van levensbelang’ voor de dorpen. Die mening hebben ook Buiter, Doornbos en Schwertmann. Maar die mening strookt niet met het voornemen van hun partij. Coalitiepartijen Gemeentebelangen en de Partij voor het Noorden vinden, samen met de PvdA en de VVD, dat het zwembad dicht moet. De gemeente heeft volgens hen het geld niet om het zwembad te onderhouden.

Al langer twijfels

Buiter: ‘Mijn twijfels over de partij begonnen al toen er tijdelijk asielzoekers werden opgevangen in De Hardenberg. Niet dat ik tegen asielzoekers ben, zeker niet. Maar dat besluit zorgde ervoor dat bijvoorbeeld kinderen van meerdere basisscholen niet binnen konden gymmen. Daar heb ik binnen mijn partij iets over gezegd, maar dat kon ik niet bijsturen.’
Fabian Buiter
Fabian Buiter © Gemeentebelangen Oldambt
Buiter vervolgt: ‘Vervolgens komt dit er achteraan. Ik kom uit Finsterwolde en woon in Beerta. Ik weet hoe belangrijk De Hardenberg is voor deze regio. Dit besluit is onverenigbaar met hoe ik hier in sta. De partij is niet opgericht om over inwoners te besluiten, maar mét. Daar wordt aan voorbij gegaan.’

‘Voel me er niet goed bij’

Martin Doornbos van de Partij voor het Noorden heeft een soortgelijk geluid: ‘Ik voel mij hier niet goed bij. Ik vind dat de dorpen te weinig aandacht krijgen. Ik heb mij jarenlang ingezet door Dorpsbelangen Beerta, dus ook ik weet hoe noodzakelijk De Hardenberg is.’
Martin Doornbos was lijstduwer bij de Partij voor het Noorden
Martin Doornbos was lijstduwer bij de Partij voor het Noorden © Anita Doornbos
Doornbos: ‘Als ik 30.000 euro heb voor mijn serre, maar mijn auto gaat stuk, dan moet ik mijn geld anders besteden. De gemeente wil een nieuw gemeentehuis laten bouwen, terwijl de gemeente in de fik staat. De wegen liggen er slecht bij, nu dit gebeuren rondom De Hardenberg. Misschien moet je als gemeente andere prioriteiten hebben.’
Volgens lijstduwer Doornbos heeft zijn partijgenoot Harry Schwertmann, de nummer 7 op de lijst van de Partij voor het Noorden, zich ook bij de partij uitgeschreven.

Zwembad De Hardenberg

Woensdagavond praat de gemeenteraad van Oldambt over het voorgenomen besluit om het sportcomplex in Finsterwolde te sluiten. Het idee was om de sleutel per 1 januari 2023 in te leveren, maar dat willen de coalitiepartijen uitstellen naar 1 juli 2023.
Maar linksom of rechtsom, het plan blijft dus dat het complex wordt gesloten. Meerdere mensen hebben al aangegeven dat zij woensdagavond actie gaan voeren, om hun stem te laten horen.
Het kan zijn dat er woensdagavond meteen een besluit wordt genomen, maar dat is nog niet met zekerheid te zeggen. De mogelijkheid bestaat om het besluit naar een vergadering in oktober uit te stellen.