Nederlanders in Duitsland lopen in beide landen compensatie voor hoge energieprijzen mis (update)

In het Duitse Bunde wonen relatief veel Nederlanders
In het Duitse Bunde wonen relatief veel Nederlanders © Steven Radersma/RTV Noord
Nederlanders die in Duitsland wonen, maar in Nederland werken en belasting betalen komen niet in aanmerking voor financiële steun vanwege de explosief gestegen energieprijzen. En omdat ze niet in Duitsland werken, hebben ze ook bij onze oosterburen geen recht op steun.
Dat zegt Jan Schuiring (48), die tweeënhalf jaar geleden met zijn vrouw Sandra hun woning in stadswijk Vinkhuizen in Groningen verliet, om naar Bunde te verhuizen, net over de grens bij Bad Nieuweschans. ‘Ik ben geboren in de Oosterparkwijk’, zegt Jan aan de keukentafel van zijn woning aan de Weenerstrasse. 'Uiteindelijk kwamen we terecht in een tochtige huurwoning in Vinkhuizen, waar ik 660 euro huur betaalde.'

Afgekeurd

Jan heeft allerlei banen gehad. Magazijnbediende, heftruckchauffeur, dakdekker; hij is het allemaal geweest. Maar daar kwam acht jaar geleden een abrupt eind aan: Jan werd afgekeurd op zijn rug. Een heftige hernia onderin zijn rug speelde hem parten. De tussenwervelschijf was helemaal verdwenen. ‘Knochen auf knochen noemen ze dat hier in Duitsland’, zegt Schuiring. ‘Later bleek ik ook nog eens hernia in het midden van mijn rug te hebben.’
Jan moet het daarom tot de AOW-leeftijd doen met een uitkering, die 25 procent lager is dan zijn laatst verdiende loon. Zijn vrouw werkt als pompbediende in Groningen. Samen kunnen ze rondkomen, maar een vetpot is het niet.
Jan Schuiring
Jan Schuiring © Steven Radersma/RTV Noord

Betaalbaar huis

Toen het stel weg wilde uit de tochtige huurwoning in Vinkhuizen, zat een huis kopen er niet in. Dat wil zeggen: in Nederland lukte dat niet. Maar in Bunde stond een huis dat wél betaalbaar was en voldoende ruimte bood aan Jan, Sandra en hun poolhonden.
We zijn een vergeten groep
Jan Schuiring - Nederlandse inwoner Bunde
Het stel woont met veel plezier in het Duitse dorp. Ze hebben er inmiddels een uitgebreide vrienden- en kennissenkring. Maar het loon van Sandra en de uitkering van Jan komen uit Nederland. In dat land betalen ze ook belasting en daar loopt ook hun zorgverzekering. Eigenlijk is er maar één ding dat ze niet doen in Nederland: wonen.

Geen steun

Doordat hun woonadres Duits is, komen ze niet aanmerking voor Nederlandse compensatie voor de hoge energieprijzen. Dat betekent geen energietoeslag, en ook het energieplafond geldt niet voor stel. Ook Duitse steun kunnen ze vergeten, omdat ze niet in dat land werken. Het ‘Entlastunspaket’ van de Duitse overheid gaat aan hun neus voorbij.

Energie in Duitsland goedkoper dan in Nederland

De prijzen voor energie zijn in Duitsland nog niet zo explosief gestegen als in Nederland. Volgens Schuiring zijn de tarieven ongeveer verdubbeld. ‘Dat is een hele hoop geld voor veel mensen.’
Het huis van Jan en Sandra Schuiring in Bunde
Het huis van Jan en Sandra Schuiring in Bunde © Steven Radersma/RTV Noord
Ik denk dat van alle inwoners in Bunde zeventien procent Nederlands is’, vervolgt hij. ‘En er wonen langs de hele grens natuurlijk nog veel meer Nederlanders in Duitsland. De één heeft meer te besteden dan de ander, maar als vijf procent moeite heeft om rond te komen, dan heb je het al over een groot aantal. We zijn een vergeten groep waar je nooit wat over hoort.’
Update: Anders dan in het geval van Jan Schuiring, blijkt het wel mogelijk om als Nederlander Duitse steun aan te vragen. Voorwaarde is dat er ook in Duitsland belastingaangifte wordt gedaan. De bijdrage wordt via de aangifte over 2022 verrekend.