Commissie Remkes: kijk bij bouw Ring Zuid naar besparingsopties

Het werk aan een deel van de zuidelijke ringweg vanuit de lucht gezien
Het werk aan een deel van de zuidelijke ringweg vanuit de lucht gezien © Aanpak Ring Zuid
De provincie Groningen, Rijkswaterstaat en de gemeente Groningen moeten met aannemer Combinatie Herepoort opnieuw gaan kijken naar besparingsopties rond de bouw van de zuidelijke ringweg in de stad Groningen.
Die aanbeveling doet de commissie Remkes tijdens een bijeenkomst met Provinciale Staten. Remkes licht daar het rapport ‘Met de kennis van nu’ toe, waarin de commissie drie maanden geleden concludeerde dat het Rijk niets te verwijten valt rond de vertraging en de meerkosten.

'Project nog steeds niet risicoloos'

In aanvulling op dat rapport kijkt Remkes vooruit naar de bouw en de toekomstige risico’s in het project. In tegenstelling tot de kostenoverschrijding uit het verleden moeten toekomstige risico’s wél door het Rijk worden opgelost, adviseert Remkes. In aanvulling daarop zegt de commissie dat er ook moet worden gekeken naar bezuinigingen.
‘Het project is nog steeds niet risicoloos’, zegt Remkes. ‘Oplopende materiaalkosten en corona spelen een rol. De onderlinge verhouding tussen de projectorganisatie Aanpak Ring Zuid (waarin de gemeente, provincie en Rijk participeren, red.) en aannemer Herepoort is wel wat verbeterd, maar het zou een tikkeltje beter kunnen. Het zou mij wijs lijken als er nu nog in het project mogelijke besparingsopties geïnventariseerd zouden worden.’

'Gemeente zat in luxepositie'

Remkes wijst daarbij ook naar de rol van de gemeente Groningen, die haar risico in het project op haar beurt voor 80 miljoen euro afkocht, maar wél wensen op tafel legde rond de aanleg van de verdiepte ligging. Remkes noemde dat eerder 'een koopje'.
‘Naar het oordeel van de gemeente was dit buitengewoon belangrijk’, legt hij uit. ‘Ik snap de wens van de gemeente gelet op de ruimtelijke kwaliteit, maar de gemeente zat in de positie van de vragende partij. De gemeente zat in een luxepositie om een aantal inhoudelijke wensen op tafel te leggen.’
Werkzaamheden aan de Ring Zuid
Werkzaamheden aan de Ring Zuid © Martin Drent/ RTV Noord

Advies: start met escalatieoverleg

Remkes adviseert om momenten te creëren waar sprake is van ‘escalatieoverleg’. In zo’n overleg kunnen partijen hun bezwaren naar elkaar uitspreken. Dat had volgens de commissievoorzitter problemen kunnen oplossen.
‘De kwestie van de verdiepte ligging had in het escalatieoverleg naar voren kunnen komen’, vertelt Remkes. ‘Relevant zou zijn hoe redelijk het is dat de provincie in deze omstandigheden uitsluitend risicodrager is.’ Remkes ziet dat het Rijk en de gemeente juridisch niet aangesproken kunnen worden op mogelijk toekomstige kostenoverschrijdingen, maar vindt dat beide overheidslagen wel moreel gezien over een drempel moeten stappen.

Gedeputeerde was teleurgesteld

De commissie Remkes werd in het leven geroepen nadat er sprake was van forse kostenoverschrijdingen rond de bouw van de zuidelijke ringweg. De provincie moest 78 miljoen euro exclusief BTW op tafel leggen. Gedeputeerde Fleur Gräper hoopte met een rapport van Remkes in de hand het Rijk te kunnen wijzen op haar verantwoordelijkheid, maar Remkes concludeerde eerder dat het Rijk gezien de kostenoverschrijdingen niets te verwijten valt. Bij toekomstige kostenoverschrijdingen moet het ministerie van Infrastructuur wél de portemonnee trekken, adviseert Remkes.