Eemsdelta krijgt een regenboogzebrapad: 'Iedereen moet zich veilig voelen'

Een regenboogzebrapad met witte strepen in Assen
Een regenboogzebrapad met witte strepen in Assen © Jeroen Willems/RTV Drenthe
In de gemeente Eemsdelta komt een regenboogzebrapad. Waar de gekleurde oversteekplaats precies komt, is nog niet bekend. Wel vinden bijna alle partijen in de gemeenteraad dat er één moet komen.
Opvallend genoeg was een meerderheid vorig jaar nog tegen zo'n pad. Partijen zeiden toen dat het onduidelijk is wie er precies voorrang heeft. Nu komt hij er wel, onder de voorwaarde dat de verkeersveiligheid niet in het geding is.

Ook ChristenUnie is voor

Het pad is vooral bedoeld om te laten zien dat iedereen er mag zijn, of je nu op mannen, vrouwen of alles er tussenin valt. 'In Eemsdelta moet iedereen zich veilig voelen en dat maken we zichtbaar hierdoor', zegt initiatiefnemer Janny Volmer van de Fractie Volmer. Ze wil hiermee aandacht schenken aan de acceptatie van lhbtiq+'ers.
Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA hadden voor de raadsvergadering hun handtekening al gezet onder het voorstel. Ook alle coalitiepartijen steunen het, waaronder de ChristenUnie.
'Het regenboogpad is om te laten zien dat iedereen in Eemsdelta zich vrij en geaccepteerd mag voelen. Daar kan de ChristenUnie niet tegen zijn', zegt fractievoorzitter Ina Schenkel. Vorig jaar stemde de partij nog tegen om religieuze redenen.

'Heb niks met moraalridderschap'

Alleen oppositiepartij Gemeentebelangen Eemsdelta is tegen. Fractievoorzitter Edward Stulp: 'Het zijn mooie woorden waar niemand op tegen kan zijn, maar ik vraag me oprecht af of je met een regenboogzebrapad of regenboogvlag discriminatie kunt wegnemen. (...) Het is moraalridderschap waar ik en mijn fractie niks mee hebben.'
Wethouder Hans Ronde was vorig jaar ook nog tegen een regenboogzebrapad, vanwege de verkeersveiligheid. Aangezien de gemeente nu op zoek gaat naar een plek waar het veilig kan, is hij nu voor. 'Het lijkt me een plek te worden waar geen auto's langsrijden. Waar hij precies moet komen, weten we nog niet.'
Volmer is blij dat haar voorstel het nu wel heeft gehaald. Ze heeft al ideeën voor locaties, waaronder de nieuwe scholencampus in Appingedam of het Plein de Molenberg in Delfzijl.