Deur voor verkoop TopsportZorgCentrum blijft geopend: 'Dit lijkt op Groundhog Day'

Een auto rijdt voor het TopsportZorgCentrum langs
Een auto rijdt voor het TopsportZorgCentrum langs © ANP
In de gemeenteraad van Groningen is een tweede poging gedaan om een toekomstige verkoop van het TopsportZorgCentrum tegen te houden. Maar FC Groningen, dat het gebouw graag volledig overneemt, heeft inmiddels een bod bij eigenaar Euroborg N.V. neergelegd.
Een aantal partijen wil dat het pand in handen van de gemeente blijft, maar dat aantal is dus niet voldoende voor een politieke meerderheid. Tegenstanders van een mogelijke verkoop willen het pand in eigendom houden omdat er volgens hen sprake is van een uniek concept: topsport, breedtesport, ondernemen en zorg komen er samen. Een aantal partijen denkt dat de voetbalclub daarmee aan de haal gaat als het tot een verkoop komt.
De nieuwe poging om een verkoop te blokkeren kwam voort uit het feit dat GroenLinks onlangs liet weten ook tegen een verkoop te zijn. Als die partij daadwerkelijk de daad bij het woord zou voegen, was er wel sprake van voldoende politieke steun. Maar zover kwam het woensdagavond niet. De partij vind namelijk dat de discussie over verkoop nog niet gevoerd hoeft te worden, ondanks dat FC Groningen wel een bod heeft gedaan.

Technische discussie

'Het is op dit moment niet aan de orde', zegt Jeffry van Hoorn. 'Als het aan de orde is, dan bespreken we het op dat moment alsnog in de raad. Dan kunnen we het bespreken, dát is het juiste moment.'
Ook wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) benadrukte dat er van een verkoop nog geen sprake is. Het bod wordt bekeken door de Euroborg N.V., strikt genomen de pandeigenaar. En de gemeente is enig aandeelhouder van die N.V. 'Nogmaals', zegt Jongman, 'op het moment dat er een positief advies voor de verkoop komt vanuit de N.V. zal ik dat aan de raad voorleggen.'
De discussie over de verkoop werd woensdagavond niet voor het eerst gevoerd en daarom refereerde de wethouder aan de film Groundhog Day. In die wereldberoemde film uit de jaren 90 speelt een bepaalde dag zich elke dag opnieuw af.
Wethouder Inge Jongman voor het TopsportZorgCentrum
Wethouder Inge Jongman voor het TopsportZorgCentrum © Orange Pictures/Gemeente Groningen/Beeldbewerking RTV Noord

Soap

CDA en D66 zijn de partijen die het felst tegen een mogelijke verkoop zijn. 'De hele situatie begint aardig op een soap te lijken', zegt Jalt de Haan (CDA). 'VNO-NCW gaat het pand nu ook al verlaten en daardoor verschraalt het concept ook. Wij roepen op tot regie', stelde hij.
'De gemeente staat erbij en kijkt ernaar. Het lijkt alsof wij tegenover de FC staan, maar dat is niet zo. De club is een visitekaartje voor ons, maar ook de club heeft behoefte aan perspectief', gaat De Haan verder. 'Wellicht is Corpus den Hoorn niet de plek om verder te groeien', voegde hij eraan toe. Daarmee snijdt het CDA weer een ander probleem aan, want de accommodatie staat onder druk. Er zijn meerde sportclubs die gebruikmaken van het al overvolle sportpark.
De FC wil daarnaast ook nog eens op het sportpark uitbreiden met damesvoetbal, maar dat is volgens D66 onmogelijk gezien de huidige bezetting op Corpus den Hoorn. 'Als de FC geen duidelijke visie vanuit de gemeente krijgt, dan gaat de club haar eigen weg', zegt Jim Lo-A-Njoe (D66). 'Mogelijk willen ze ook wel naar een andere plek.'

Wethouder meldt zich

De wethouder beloofde nogmaals dat ze bij de raad zal aankloppen als de Euroborg N.V. het bod voor de aankoop als voldoende heeft bestempeld. Het is dan aan de wethouder om akkoord te geven. Maar dat gaat ze niet doen zonder daarover te praten met de gemeenteraad. Alleen, zo herhaalde Jongman, is het dus nog niet zover.