Doek valt definitief voor sportcomplex De Hardenberg

Zwembad De Hardenberg in Finsterwolde
Zwembad De Hardenberg in Finsterwolde © Marco Grimmon/RTV Noord
De sporthal en zwembad De Hardenberg in Finsterwolde gaan op slot. Dat heeft een meerderheid van politiek Oldambt woensdagavond besloten.
Dat betekent dat de deuren van het complex dicht gaan op 1 juli 2023. Oldambt hoopt nog wel dat er in de tussentijd een partij komt die het complex wil kopen en exploiteren, maar de gemeente kan dat niet garanderen.
Fred Greven van de PvdA: ‘Hoe zeer het aan ons hart gaat, wij zien geen andere mogelijkheden.’

Veel spanning

Gebruikers van sporthal en zwembad De Hardenberg leefden maandenlang in spanning. Oldambt wil het zwembad sluiten, om jaarlijks 500.000 euro te besparen. Tegenstanders zagen dat helemaal niet zitten. Zij voerden actie, spraken in bij vergaderingen en deden op andere manieren hun best om hun geluid te laten horen.
Dat gebeurde ook woensdagavond nog. Aanwezigen stonden met een megafoon in de raadszaal: ‘Stem tegen de sluiting van De Hardenberg!’ Maar hoe luid de tegengeluiden ook waren, het bleek tevergeefs.
'Nee tegen de sluiting van De Hardenberg'

Ogen gericht op CDA

De ogen waren woensdagavond vooral gericht op het CDA. Immers: de coalitiepartijen waren met elf raadsleden, de overige partijen - waaronder het CDA - ook. Een gelijkspel in stemmen en uitstel van het besluit waren dus mogelijk.
Fractievoorzitter Tim van Bostelen: ‘Leefbaarheid is belangrijk en sport is belangrijk voor sociale verbindingen. Dat maakt het alles met elkaar super, super lastig om keuzes te maken. Het liefst houden wij alles open. Maar wij hebben ook een financiële zorg. Als wij dit niet doen, waar halen wij die 500.000 euro dan vandaan?’
Van Bostelen stemde vóór de bezuiniging, zijn partijgenoot Simeon Naaijer ging daar niet in mee. Dat maakte voor de einduitslag alleen niks uit. Twaalf raadsleden stemden voor de bezuiniging, tien tegen.

Overnamekandidaat?

De hoop is dat een (particuliere) partij bereid is om het complex te kopen en te exploiteren.
Albert Kuiper van Gemeentebelangen Oldambt: ‘Ons doel is niet dat wij de faciliteit sluiten, ons doel is dat de kosten niet meer voor rekening van de gemeente komen. Wij hebben negen maanden om tot een andere oplossing te komen. Daar heb ik goede hoop op.’
Wethouder Erich Wünker: ‘Wij gaan echt ons best doen om dit voor elkaar te krijgen. Er zijn drie geïnteresseerden heb ik begrepen. Daarmee gaan wij in gesprek.’