Lopend Vuur: Iedere dag douchen is niet nodig

Douche jij elke dag?
Douche jij elke dag? © Patricia Rehe/ANP
Het merendeel van de Nederlanders zegt korter te douchen om gas en daarmee geld te besparen.
Ruim zeven op de tien mensen die hun water thuis op gas verwarmen, geven aan dat zij tegenwoordig minder lang onder de douche staan. Dat blijkt uit enquêteonderzoek van Kieskompas in samenwerking met het ANP.

Thermostaat lager of korter douchen?

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen de afgelopen maanden flink opgelopen. Het kabinet riep daarom in april dit jaar via een campagne op om energie te besparen. Naast de thermostaat lager draaien is ook maximaal vijf minuten douchen een optie om de kosten van de energierekening te drukken.

Verschil tussen ouderen en jongeren

Uit het enquêteonderzoek blijkt dat met name ouderen ervoor hebben gekozen om minder lang te gaan douchen. Meer dan acht op de tien 65-plussers geven aan op deze wijze zuiniger om te gaan met energie; onder jongeren is dat net geen zes op de tien.
Het onderzoek is uitgevoerd tussen 31 augustus en 12 september en werd ingevuld door een representatieve groep van ongeveer 7600 Nederlanders.

Prijsplafond

Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend vanaf 1 januari een prijsplafond voor de energierekening in te willen stellen. Huishoudens kunnen voor hun gas en elektriciteit dan niet meer betalen dan een vastgestelde maximumprijs, mits zij niet meer verbruiken dan gemiddeld.
Hoe kijk jij hiernaar?

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Mondkapjes

'Op drukke plekken moeten we weer mondkapjes gaan dragen.' Dat was ons Lopend vuur van gisteren. Van de 6.965 stemmers is 46 procent het hiermee eens.