Bijna helft Groningers is weleens eenzaam: komende dagen allerlei activiteiten

Eenzaamheid in beeld, ter illustratie
Eenzaamheid in beeld, ter illustratie © Richo Fan/Flickr CC
Ruim vier op de tien Nederlanders boven de 15 jaar voelden zich vorig jaar enigszins of zeer eenzaam. Dat meldt het CBS op basis van een enquête onder 7000 mensen. In Groningen zijn deze cijfers vergelijkbaar, zegt Humanitas.
Om hier iets aan te veranderen wordt van 29 september tot en met 6 oktober de ‘Week tegen Eenzaamheid’ gehouden.

Bespreekbaar maken

‘Met zo’n week los je de eenzaamheid niet op’, weet Frouk Reehoorn van Humanitas, ‘maar het is belangrijk om het thema met elkaar te bespreken. Iedereen is wel eens eenzaam. Voor een deel hoort dat bij het leven, maar als het chronisch is, kan het ziekmakend zijn.’
Corona heeft duidelijk gemaakt dat eenzaamheid niet alleen bij ouderen leeft
Frouk Reehoorn - Humanitas

Bij ouderen én jongeren

Eenzaamheid is een breed begrip, legt Reehoorn uit. ‘Het kan zijn dat je contact met andere mensen mist. Maar het kan ook zijn dat je een emotionele band met iemand anders mist. Ook kun je het gevoel hebben: wat doet het er nog toe dat ik er ben?’ Corona heeft de eenzaamheid vergroot. ‘Maar het heeft ook duidelijk gemaakt dat het een gevoel is dat niet alleen bij ouderen leeft’, aldus Reehoorn.

Op drie manieren 'eensamen'

In de gemeente Groningen werken allerlei partijen, zoals Humanitas en WIJ Groningen, aan een duurzame aanpak van eenzaamheid. Onder de naam 'Eensamen' worden de komende dagen allerlei activiteiten georganiseerd.
Reehoorn: ‘We hebben drie verschillende aanpakken bedacht. De eerste is een goed gesprek bij een kop koffie. De tweede is het volgen van een cursus waar je blij van wordt en de derde is samen bewegen met leeftijdsgenoten.’
Meer informatie over de campagne en de activiteiten vind je op 3manieren.nl.