Teller schademeldingen na Uithuizen op 800, informatieavond op 3 oktober

Schadeopname bij een huis met bevingsschade
Schadeopname bij een huis met bevingsschade © ANP
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft sinds de aardbevingen bij Uithuizermeeden en Uithuizen afgelopen weekend achthonderd schademeldingen ontvangen. Zaterdagavond, de dag van de bevingen, stond de teller nog op 52 en maandag waren dat er al meer dan tweehonderd.
Beide dorpen werden zaterdagmiddag opgeschrikt door bevingen met een kracht van respectievelijk 2.7 en 1.7.

Meldingen uit hele provincie

Van de 800 meldingen kwamen er 179 uit de zone rond de epicentra van de bevingen, het zogenaamde effectgebied. Daaronder vallen behalve Uithuizermeeden en Uithuizen ook plaatsen als Loppersum, Middelstum en Roodeschool. Ook uit verder weg gelegen plaatsen als de stad Groningen (167), Haren (21), Veendam (20), Hoogezand (17) en Winschoten (14) kwamen schademeldingen. Uit Friesland kwamen ook enkele meldingen, aldus het IMG.

Meerdere acuut onveilige situaties

Het instituut ontving 18 meldingen over een mogelijk acuut onveilige situatie, waarvan er tien uit het effectgebied kwamen. In twee gevallen zijn er na inspectie 'aanvullende veiligheidsmaatregelen' getroffen, aldus het IMG.

Maatwerk of vaste vergoeding?

Van de achthonderd schademelders hebben 306 gekozen voor de vaste vergoeding van 5000 euro om de schade mee af te handelen. De overigen hebben gekozen voor een zogeheten maatwerkprocedure. In dat geval komt er een deskundige langs om de oorzaak en omvang van de schade te onderzoeken. Ook is het mogelijk om in plaats van een vergoeding de schade te laten herstellen.

Informatiebijeenkomst op maandag 3 oktober

Burgemeester Henk Jan Bolding van de gemeente Het Hogeland heeft naar aanleiding van de aardbevingen een onderzoek in laten stellen. Hij wil van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), het KNMI en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) weten waarom de bevingen zich verplaatsen naar het noordoosten van de provincie.
Over de uitkomst van dat onderzoek zal hij inwoners van de gemeente op maandag 3 oktober informeren. De bijeenkomst is van 19.30 uur tot 21.00 uur in Hotel Het Gemeentehuis in Uithuizen. Deze is ook live te volgen via YouTube. Details over de uitzending maakt de gemeente maandagmiddag 3 oktober bekend via haar website, Twitter en Facebook.