Vijlbrief: verkoop NAM heeft geen invloed op schade- en versterkingsoperatie

Een klein gasveld bij Saaksum
Een klein gasveld bij Saaksum © ANP
De verkoop van onderdelen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) door Shell en ExxonMobil, heeft volgens staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw geen invloed op de versterkingsoperatie in onze provincie.
Dat schrijft Vijlbrief in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van Kamervragen.

Groningenveld niet in de verkoop

Shell en ExxonMobil hebben sinds begin september onderdelen van de NAM in de verkoop staan. Het gaat hier alleen om kleine olie- en gasvelden. Het Groningenveld en de ondergrondse opslagen in Norg en Grijpskerk worden buiten de verkoop gehouden.
Volgens Vijlbrief heeft de verkoop daarom geen consequenties 'voor de wijze waarop de kosten van het IMG en de NCG voor schadeherstel en de uitvoering van de versterkingsoperatie in Groningen bij de NAM in rekening worden gebracht'.

Vijlbrief moet verkoop goedkeuren

Alle kleine velden waar de NAM een belang in heeft worden op termijn verkocht. Om dit te doen zijn er vier afzonderlijke bv's opgericht. Om het belang van de NAM over te dragen aan een van die bv's, is toestemming van Vijlbrief nodig.
Die toestemming krijgt de NAM alleen 'als gewaarborgd is dat deze bv's financieel en technisch voldoende capabel blijven om de verplichtingen van de NAM onder de Mijnbouwwet na te kunnen komen', schrijft de staatssecretaris.

Plichten nakomen

Als voorbeeld noemt Vijlbrief het uitvoeren van een veilige winning en het voldoen van de opruimverplichting. Hij geeft in de brief aan dat ambtenaren van zijn ministerie van Economische Zaken in gesprek gaan met de NAM.
Voor de verkoop van de aandelen is volgens Vijlbrief geen toestemming nodig.