Blokken samengeperst slib uit de Eems/Dollard moeten mosselen en ander leven terugbrengen

Rifblokken, gemaakt van slib uit de Eems/Dollard
Rifblokken, gemaakt van slib uit de Eems/Dollard © Steven Radersma/RTV Noord
Een bijzonder project in Farmsum. Daar worden bij wijze van proef rifblokken geperst van slib dat afkomstig is uit de Eems/Dollard.
Dat gebeurt volgens een nieuw procedé dat wordt toegepast door aannemerscombinatie Geowall, waarin ingenieursbureau NETICS en baggerbedrijf Van Oord samenwerken.

Kleirijperij

De blokken worden geperst van slib uit de Eems/Dollard, dat na enkele jaren in de zogeheten kleirijperij is ingeklonken tot klei. Die klei wordt in een grote hal in Farmsum gemengd met een bindmiddel en vervolgens onder hoge druk tot harde blokken van 250 kilo geperst.
De klei wordt onder hoge druk tot compacte blokken geperst
De klei wordt onder hoge druk tot compacte blokken geperst © Steven Radersma/RTV Noord
De vierhonderd rifblokken worden eind oktober lang de dijk tussen de Eemshaven en Delfzijl geplaatst. Daar blijven ze vijf jaar liggen. De hoop is dat ze zullen zorgen voor een toename van schelpdieren en ander bodemleven in de Eems/Dollard.

'Er ligt daar nu een deken van slib'

‘Nu is er bijna geen leven mogelijk in de Eems/Dollard’, zegt Jip Koster van NETICS. ‘Er ligt daar als het ware een deken van slib op de bodem. We hopen dat er onder meer mosselen en andere organismen gaan groeien op en tussen de rifblokken.' Wat de levensduur van de blokken is? 'Dat moet de proef uitwijzen. We hopen dat ze lang meegaan, zodat er nieuwe mosselbanken kunnen ontstaan.’
Bekijk hier hoe het slib verwerkt wordt:
Rifblokken moeten voor nieuw leven zorgen in de Eems/Dollard
De komende jaren wordt in de gaten gehouden hoe de rifblokken zich ontwikkelen. Bij gebleken succes kan de methode ook elders ter wereld worden toegepast.