Van kraampje naar restaurant: drietal laat Groningen kennismaken met Oekraïense gastvrijheid

De vriendinnen Valentyna Skochdopol, Kateryna Viunchuck en Iryna Benkovska
De vriendinnen Valentyna Skochdopol, Kateryna Viunchuck en Iryna Benkovska © Daphne Blanken/RTV Noord
Als je in de voorbije maanden op de Grote Markt in Groningen bent geweest, dan heb je Valentyna Skochdopol misschien haar gerechten zien verkopen vanuit haar kraam. Ze deed dat namens Ukraine Food voor een goed doel en dat liep zo goed dat ze op 7 oktober met twee uit Oekraïne gevluchte vriendinnen een restaurant opent aan de Kerklaan. In het pand wordt deze week dan ook nog flink geschuurd en geverfd.
Een deel van de winst die Skochdopol maakt met het restaurant wordt gebruikt om spullen te kopen die naar Oekraïne worden gestuurd. 'Wij willen niet alleen maar geld doneren, maar ook Oekraïense mensen die in Nederland zijn helpen', vertelt Iryna Benkovska, die sinds april in Nederland is. 'De Oekraïners die de Nederlandse taal niet spreken, kunnen misschien bij ons werken.'
'We stoppen hart en onze ziel in het restaurant', legt Kateryna Viunchuck uit. Ook zij kwam begin dit jaar door de oorlog in haar thuisland naar Nederland en is een van de kartrekkers van Ukraine Food. 'Het is een project waarmee we Oekraïners kunnen helpen.'
Oekraïens drietal steunt moederland door restaurant in Groningen te openen

Spanning

Terwijl een Oekraïense man het restaurantgedeelte schildert, staat Benkovska in de keuken. Ze ontfermt zich over de Oekraïense gerechten die geserveerd zullen worden. Ze is zenuwachtig voor de grote opening. Zaterdag moet het restaurant zo goed als klaar zijn, want dan gaat het open voor donateurs. Op vrijdag 7 oktober zal het restaurant de deuren openen voor alle gasten.
Een spannend moment dus. Totaal andere spanning dan die ze zo'n half jaar geleden voelde. Benkovska was op vakantie in Egypte, toen de oorlog met Rusland uitbrak. Terugkeren naar haar woonplaats Kiev was geen optie. Ze nam contact op met haar vriendin Valentyna Skochdopol, die al acht jaar in Nederland woont. Ook Viunchuck ontvluchtte haar thuisland en belandde bij haar vriendin in Groningen. Viunchuck wil heel graag terug, maar ze is blij dat ze hier goed opgevangen wordt.
Het restaurant krijgt met wat schilderwerk een finishing touch
Het restaurant krijgt met wat schilderwerk een finishing touch © Daphne Blanken/RTV Noord

Oekraïense huiskamer

De drie dames werken vol toewijding aan het restaurant. 'We willen mensen kennis laten maken met de Oekraïense keuken', zegt Skochdopol. Dus wie benieuwd is naar gerechten als holubtie, varenyky of krutjenyky, moet volgens haar zeker eens langskomen. 'Je komt met vrienden, familie of alleen. Kom lekker naar onze Oekraïense huiskamer. Plof maar op de bank en we dekken de tafel voor je. Ik hoop dat we je niet teleurstellen', lacht ze.
Ze zijn blij dat ze Nederlanders een inkijkje kunnen geven in hun cultuur. Viunchuck: 'In Oekraïne zijn we heel erg gastvrij. Gasten ontvang je als je familie, dus het is mooi om dit te doen.' Ze zal zich door middel van het restaurant blijven inzetten voor haar thuisland. 'Dat doe ik zolang het nodig is'.