Vogelgriep bij pluimveebedrijven in Zuidwolde en Wildervank

Vervoersverbod in onze provincie
Vervoersverbod in onze provincie © Reinder Smith/RTV Noord
Bij een pluimveebedrijf in Zuidwolde is vogelgriep vastgesteld, dit meldt de Rijksoverheid. Daarom moeten ongeveer 28.000 vleeskuikens worden geruimd. Ook in Wildervank is op een pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Hier moeten circa 15.000 leghennen worden geruimd.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het ruimen van de dieren op zich genomen, om daarmee te voorkomen dat de vogelgriep zich uitbreidt.

Zuidwolde

Er liggen geen andere pluimveebedrijven binnen 1 kilometer rondom het besmette bedrijf in Zuidwolde. Binnen 3 kilometer liggen twee andere pluimveebedrijven, bij hen wordt getest op vogelgriep.
In 10 kilometer rondom het bedrijf in Zuidwolde bevinden zich negen pluimveebedrijven. Voor hen geldt nu een ophokplicht, afschermplicht en vervoersverbod.

Wildervank

In 1 kilometer rondom het besmette bedrijf in Wildervank liggen drie andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden gescreend en twee weken lang intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.
Zes andere pluimveebedrijven liggen op 3 kilometer van het besmette bedrijf, ook bij hen wordt getest op vogelgriep. Voor de 21 pluimveebedrijven op 10 kilometer afstand geldt een ophokplicht, afschermplicht en vervoersverbod.

Oldekerk

Het is niet de eerste keer deze maand dat een bedrijf te maken krijgt met vogelgriep, ongeveer twee weken geleden werd er vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Oldekerk. Toen werden 38.000 dieren geruimd.