Boze tegenstanders asielopvang Zuidbroek verstoren raadsvergadering

Een beeld uit de livestream van de raadsvergadering
Een beeld uit de livestream van de raadsvergadering © Gemeente Midden-Groningen
De gemeenteraadsvergadering van Midden-Groningen is donderdagavond uit de hand gelopen. Dat gebeurde tijdens een spoeddebat over de nieuwe noodopvang voor vijfhonderd asielzoekers in Zuidbroek. Toen tegenstanders van de opvang zich steeds meer begonnen te roeren, werd de vergadering stilgelegd.
Als de zaak uit de hand loopt, lukt het raadsvoorzitter Henk Flederus (PvdA) niet de orde te herstellen. Hij besluit dan de vergadering te schorsen. Op dat moment smijt een van de toehoorders een kopje door de zaal. Dat is te horen op de beelden van de raadsvergadering (vanaf 26.30).
Bekijk het fragment hieronder:
Tegenstander asielopvang Zuidbroek verstoort raadsvergadering
Op andere beelden, te zien bij DvhN, is ook te horen dat een van de toehoorders schreeuwt: 'Ik weet jullie allemaal te vinden.'
Na de schorsing wordt het debat niet meer hervat. Flederus heropent de vergadering, om die direct daarna weer te sluiten.

Vanaf medio oktober

De Eurohal bij hotel Van der Valk wordt momenteel klaargemaakt voor de komst van de vijfhonderd asielzoekers. De eersten worden rond half oktober verwacht. Die nieuwe noodopvang komt er op verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). B&W van Midden-Groningen legden donderdagavond daarover verantwoording af aan de raad.
Overigens wordt de Eurohal de laatste maanden al twee nachten per week gebruikt voor de opvang van maximaal honderd asielzoekers uit Ter Apel.