COA: 'Westerwolde en COA staan niet tegenover elkaar, maar naast elkaar'

Beveiligingsmedewerkers van het COA helpen asielzoekers met de koffers
Beveiligingsmedewerkers van het COA helpen asielzoekers met de koffers © ANP
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil in een gesprek met de gemeente Westerwolde duidelijk maken dat zij niet tegenover elkaar staan, maar naast elkaar als het gaat om de problematiek in Ter Apel.
Dat laat een woordvoerder van de opvangorganisatie weten als reactie op de juridische stappen van de gemeente Westerwolde. Afgelopen woensdag nam de volledige gemeenteraad een motie aan die het gemeentebestuur opdraagt om een gesprek af te dwingen. Het doel van dat gesprek: een nieuw contract opstellen met aanvullende voorwaarden.

'Onbetrouwbare partij'

Volgens de initiatiefnemer van die motie worden ‘inwoners en ondernemers in Westerwolde besodemieterd en geschoffeerd door het COA', aldus raadslid Marco Visscher (Gemeentebelangen). Ook hebben meerdere raadsleden de opvangorganisatie een ‘onbetrouwbare partij’ genoemd.
De gemeente kan een gesprek met het COA afdwingen, omdat in het huidige contract staat dat er maximaal tweeduizend asielzoekers mogen worden opgevangen in Ter Apel. In het afgelopen jaar waren het er regelmatig meer.
Volgens de woordvoerder van de opvangorganisatie, kan het COA die situatie niet alleen oplossen. ‘Wij zitten al ruim een jaar in grote problemen. Er zijn dringend extra opvangplekken nodig. Daar hebben we de gemeenten en het Rijk bij nodig, dat moet gezamenlijk worden aangepakt’, aldus een woordvoerder.

Gedeelde zorgen

De zorgen die gemeente Westerwolde heeft, worden gedeeld door het COA. ‘De situatie in bij het aanmeldcentrum is ook voor ons een voortdurende bron van zorg. Wij werken elke dag enorm hard om iedereen zo goed mogelijk op te vangen’.
Het is nog onduidelijk wanneer het gesprek, dat wordt voorgezeten door een onafhankelijk partij, plaatsvindt. De gemeenteraad wil dat het binnen een maand wordt ingepland.