Henk Kamp meldt zich weer in zesde verhoorweek parlementaire enquête

Henk Kamp tijdens een eerder verhoor
Henk Kamp tijdens een eerder verhoor © ANP/Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht
De parlementaire enquête gaswinning begint maandag aan de zesde week met openbare verhoren. De afgelopen week zijn een aantal hoofdrolspelers van de versterkingsoperatie en schadeafhandeling gehoord. De komende week wordt er weer hoofdzakelijk over gaswinning gesproken.
In week zes van de openbare verhoren worden er, net als de afgelopen week, tien getuigen opgeroepen. Alleen dinsdag zijn er geen verhoren, dan hebben de commissieleden andere verplichtingen.

Maandag

Dijkgraaf Geert-Jan ten Brink van Hunze en Aa's wordt om 10.00 uur als eerste verhoord. Hij is sinds 2017 in dienst bij het waterschap. Daarvoor was hij van 2011 tot 2017 burgemeester van de voormalige gemeente Slochteren, die in 2017 opging in de nieuwe gemeente Midden-Groningen.
Daarna is om 12.30 uur algemeen-directeur Bart Jan Hoevers van Gasunie Transport Services aan de beurt. Hij bekleedt deze functie sinds 2017 en was daarvoor vanaf 2007 tien jaar manager bij dit bedrijf. Hoevers was bovendien van 2001 tot 2007 projectleider bij het ministerie van Financiën.
De dag wordt afgesloten met een oude bekende: Henk Kamp. De bewindsman, die van 2012 tot 2017 minister van Economische Zaken was, meldt zich om 15.30 uur voor zijn tweede verhoor bij de parlementaire enquêtecommissie. Hij werd op 9 september ook al door de commissie ondervraagd. Toen verklaarde hij onder meer dat de recordhoge gaswinning in 2013 niet nodig was vanwege een koude winter, maar bedoeld was om meer gas te verkopen. Kamp zei in september dat hij in 2015 achter de werkelijke reden kwam en daarvan schrok.

Woensdag

Deze dag wordt om 10.00 uur begonnen met een verhoor van Wouter Raab. Hij was van 2007 tot 2016 directeur Financieringen bij de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën. Daarna ging hij tot 2020 aan de slag als Directeur Inspectie der Rijksfinanciën bij hetzelfde ministerie.
Om 13.30 uur is het de beurt aan Sandor Gaastra, die vanaf 2016 directeur-generaal Klimaat en Energie is bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Als laatste wordt woensdag om 16.00 uur Filip Schittecatte gehoord. Hij was van 2014 tot 2017 werkzaam bij Esso Nederland, waar hij gas marketing commercial manager North Sea was.

Donderdag

Vanaf 9.30 uur zit president-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland tegenover de parlementaire enquêtecommissie. Van Loon geeft sinds 2016 leiding aan het bedrijf, dat in 1947 samen met Esso de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) oprichtte. Beide multinationals zijn nog altijd eigenaar van de NAM en hebben ook een vinger in de pap bij de gaswinning in Groningen.
Om 13.30 praat de enquêtecommissie met Jan Willem Hoogstraten. Hij is vanaf 2016 CEO bij Energie Beheer Nederland (EBN), een zelfstandige onderneming met de Nederlandse Staat als enige aandeelhouder. EBN investeert in het opsporen, winnen en opslaan van aardgas en aardolie. Het bedrijf werkt ook samen met olie- en gasmaatschappijen. Hoogstraten was voor zijn tijd bij EBN van 2008 tot 2015 werkzaam bij TAQA Netherlands, waar hij onder meer projectdirecteur Gasopslag Bergermeer was.

Vrijdag

Om 10.00 uur wordt Rolf de Jong gehoord. Hij is sinds 2016 Director Upstream bij Esso Nederland en ExxonMobil Holding Company Holland.
Vanaf 14.00 uur spreekt de commissie met René Paas, die sinds 2016 Commissaris van de Koning in Groningen is.